Laura HOLBAN
27 vizualizări 24 ian 2012

Femeile reprezintă doar 5 procente din totalul de regizori care au scos filme în anul care a trecut, potrivit unui studiu realizat de către Centrul de Cercetare a Implicaţiilor Feminine în Film şi Televiziune din San Diego. Din totalul staffului din spatele unei pelicule angajat în anul 2011, femeile reprezintă doar 18% din totalul regizorilor, al producătorilor executivi, scenografi şi alte funcţii de editare, notează studiul intitulat "The Celluloid Ceiling/ În culise: Locuri de muncă ocupate de femei în Top 250 de Filme ale anului 2011", citează Reuters.

Pentru acest studiu, au fost luate în considerare posturile amintite mai sus în echipele de filmare ale primelor 250 de lungmetraje americane în ordinea încasărilor pe anul 2011. În plus, studiul arată că în 38% dintre aceste pelicule, echipele de filmare nu includeau nicio femeie sau aveau o singură femeie în componenţă, ca regizor, producător executiv, producător, scenarist, director de imagine sau editor.

Deşi numărul femeilor angajate pe platourile de filmare a crescut cu 2% în 2011 faţă de anul precedent, acesta este în continuare un număr mic, aminteşte Martha M. Lauzen, director executiv al Centrului.

"La un moment dat, în 1998, deţineam aproape 9 procente, iar acum 5 procente, ceea ce reprezintă o cifră îngrijorătoare", spune Lauzen. Aceasta a explicat că numărul femeilor în poziţii de top din spatele camerelor de filmat a oscilat între 16 şi 19 procente din 1997, moment în care a început să realizeze acest studiu anual.

Studiul s-a realizat pe un eşantion de 2.636 de persoane angajate în echipele de producţie ale celor 250 de titluri incluse în top. Cercetarea a relevant şi că proporţia scenaristelor şi a producătoarelor a crescut uşor, iar femeile au reprezentat 14 procente din totalul scenariştilor angajaţi în producţia filmelor de top.

De asemenea, femeile au reprezentat 25 de procente din totalul producătorilor filmelor cuprinse în cercetare, iar 4% dintre directorii de imagine de la aceste producţii cinematografice au fost însă femei.

Deşi lipsa femeilor din acest domeniu reprezintă o problemă pentru întreaga industrie, este o problemă conştientizată de foarte puţini oameni, concluzionează autoarea studiului.

 

Citește și: