Aura STAN
322 vizualizări 12 nov 2011

Zgârierea tablei cu unghiile este un zgomot nesuportat de majoritatea persoanelor, fără însă a şti şi explicaţia acestei reacţii. Doi cercetători au descoperit de ce ne scoate din minţi acest sunet deranjant, informează Daily Mail.

Michael Oehler de la Universitatea Macromedia şi Comunicare din Köln şi Christoph Reuter de la Universitatea din Viena au descoperit că auzul este traumatizat la zgâriatul tablei cu unghiile pentru că urechea umană îi amplifică. Experţii susţin că parametri fonici ai sunetului menţionat nu ating valori periculoase pentru organismul uman, urechea internă fiind cea care transformă acest stimul sonor într-unul irascibil. Reacţia de respingere are atât origini fizice, cât şi psihice, mai susţin experţii.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au studiat comportamentul a două grupuri în timpul unor audiţii. Primului grup i s-a spus că sunetul pe care-l aud o secţiune dintr-o "compoziţie muzicală", în timp ce celuilalt i s-a dezvăluit adevărata sursă a zgomotului, produs de zgâriatul tablei cu unghiile. După această etapă, voluntarii au fost rugaţi să evalueze în ce măsură erau iritaţi sau încântaţi de sunetul auzit, specialiştii monitorizându-le în acest timp tensiunea arterială şi bătăile inimii.

Membrii celui de-al doilea grup care ştiau care este sursa zgomotului s-au declarat foarte iritaţi de sunet, în timp ce respondenţii din primul grup s-au declarat mai puţin iritaţi, având convingerea că ceea ce au ascultat e chiar o parte dintr-o compoziţie muzicale. Chiar dacă percepţia a fost diferită, ambele grupuri au manifestat aceleaşi modificări fizice la auzul zgomotului: creşteri ale tensiunii arteriale şi ale bătăilor inimii.

Citește și: