Florin Jinga
195 vizualizări 13 ian 2019

Aceştia au aflat, după ce au primit accesul la paginile de Facebook ale participanţilor la cercetare, că utilizatorii cu vârste peste 65 de ani sunt cel mai adesea păcăliţi de fake news şi, crezând că sunt în faţa unor fapte adevărate, împrăştie conţinutul fals. 

Americanii conservatori, votanţi ai partidului Republican de peste Ocean, fac asta cel mai des. Oamenii de ştiinţă au şi o explicaţie pentru acest comportament. Acest lucru s-ar putea datora însă faptului că majoritatea articolelor conţinând informaţii false produse în timpul campaniei prezidenţiale din 2016 au fost în favoarea candidatului republican Donald Trump, notează AFP.

Cine sunt cei care distribuie cele mai multe ştiri false pe Facebook

"Dacă 'fake news' ar fi înclinat către (Hillary) Clinton mai degrabă decât către Trump, este posibil ca mai mulţi liberali şi nu conservatori să fi distribuit acest conţinut", au scris autorii studiului în articolul publicat de Washington Post.

Explicaţia? Persoanele în vârstă nu au suficiente cunoştinţe despre "social media" şi nu ştiu cum să verifice informaţiile.

Interesant este că aceasta tendinta nu ţine cont, de obicei, de educaţie, sex ori păreri politice, ci doar de vârstă, se arata într-un raport publicat de jurnalul Science Advances.

În cadrul studiului, în care celor 3.500 de participanţi li s-a pus la dispoziţie informaţie din sfera politică din SUA, s-a observat că cei care au distribuit aşa-zisele "fake news" au fost mai ales vârstnicii. Mai exact, 11% dintre cei cu vârsta de peste 65 de ani au procedat aşa, în timp ce doar 3% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 - 29 de ani au făcut astfel.

Studiul aduce şi nişte veşti bune. 90% dintre cei care au participat la studiu nu s-au lăsat păcăliţi de ştirile false.

Foto: Hepta

 

Citește și: