Laura HOLBAN
133 vizualizări 1 mar 2012

Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou virus, cel care produce gripa în cazul liliecilor şi care ar putea reprezenta şi o ameninţare şi pentru oameni. Virusul a fost detectat la câteva exemplare de lilieci de Guatemala, lucru neobişnuit deoarece gripa este întâlnită la oameni, păsări, porci şi alte mamifere, dar nu şi la această specie, notează Daily Mail.

Descoperirea cercetătorilor americani vine să ateste ceea ce au încercat să dovedească oamenii de ştiinţă ruşi în urmă cu cinci ani. În acea perioadă, ruşii au descoperit virusul gripal la lilieci, însă nu au avut suficiente dovezi pentru a demonstra acest lucru.

„Eram cu toţii aproape convinşi că am descoperit virusul gripal la toate animalele posibile”, a explicat Ruben Donis, co-autor la acest studiu. În fapt, ceea ce s-a adeverit acum este faptul că gripa la lilieci exista şi în urmă cu câteva sute de ani. Însă cu trecerea timpului, acest tip de virus a suferit nişte mutaţii şi a ajuns să fie suficient de periculos şi pentru oameni. Combinat cu alţi viruşi de gripă, ar putea modifica structura viruşilor, iar oamenii nu sunt pregătiţi pentru un astfel de scenariu.

Până în prezent, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să multiplice acest nou virus, aşa că nu se ştie care este forma sub care se răspândeşte acesta. Cel mai probabil scenariu leagă fructele pe care le consumă liliecii de cele care ajung să fie consumate de către oameni.

Studiul pe care l-au condus americanii a fost efectuat pe mai bine de 300 de lilieci din Guatemala. Dacă iniţial oamenii de ştiinţă căutau virusul rabiei, aceştia au descoperit şi virusul gripal la aceste mamifere17;21.


Citește și: