Laura HOLBAN
4430 vizualizări 11 ian 2012

Potrivit unuia dintre cele mai extinse studii despre efectele marijuanei asupra sănătăţii, o ţigaretă cu acest drog fumată o dată pe săptămână nu afectează plămânii aşa cum o face tutunul. Totuşi, pentru cei care fumează marijuana mai des de o dată pe săptămână, situaţia este ceva mai gravă, notează portalul Wtop.com.

Studiul, întins pe nu mai puţin de 20 de ani, a fost efectuat pe un eşantion de 5.000 de persoane care consumă marijuana. Rezultate concludente pentru cei care fumează cannabis de mai multe ori pe săptămână nu au existat deoarece în eşantionul studiat nu au existat suficiente persoane care să se încadreze în această categorie. În ciuda rezultatelor, autorii studiului recomandă în continuare "atenţie şi moderaţie când vine vorba despre consumul de marijuana".

Astfel, cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco şi Universitatea Alabama din Birmingham au demonstrat că, deşi conţine anumite substanţe chimice toxice la fel ca tutunul, marijuana nu prezintă acelaşi risc pentru bolile pulmonare. Fără să fie certificat de către oamenii de ştiinţă, s-a vehiculat zvonul potrivit căruia substanţa cunoscută drept HTC, secretată de marijuana, este cea care face diferenţa. Potrivit doctorului Donald Tashkin, HTC le dă utilizatorilor senzaţia de relaxare şi de vis şi, în acelaşi timp, ajută la combaterea inflamaţiilor şi contracarează efectele celorlalte substanţe secretate de drog.

Co-autor la acest studiu, doctorul Stefan Kertesz explică şi alte aspecte ale consumului de marijuana care pot justifica rezultatele obţinute. Potrivit lui Kertesz, cei care fumează marijuana tind să inhaleze fumul în plămâni, lucru care, în opinia unor cercetători, ar întări ţesutul pulmonar.

Studiul, sponsorizat de către institutul naţional care efectuează cercetări asupra abuzului de droguri, a fost realizat pe cei 5.115 bărbaţi şi femei, condiţia fiind ca toţi să se fi apucat de consumul de marijuana în 1985 şi să fi avut vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani.

Citește și: