3708 vizualizări 12 feb 2013

Un nou virus modificat genetic a fost dezvoltat cu scopul de a eradica tumorile canceroase şi de a preveni apariţia altora, conform unui studiu citat de Russia Today.

Potrivit studiului publicat recent în jurnalul Nature Medicine, vaccinul Pexa-Vec sau JX-594 a fost testat timp de patru săptămâni pe 30 de pacienţi bolnavi de cancer hepatic în fază terminală.  Deoarece tratamentul a reuşit să le prelungească vieţile, specialiştii au ajuns la concluzia că este eficient.

Şaisprezece dintre cei 30 de pacienţi cărora le-a fost administrată o doză ridicată din acest virus au trăit în medie 14,1 luni, în timp ce alţi 14 pacienţi care au primit o doză mai mică au supravieţuit numai 6,7 luni.

Rezultatele cercetării indică faptul că “ambele tipuri de tratament cu Pexa-Vec au ca efect micşorarea tumorii, reducând şi fluxul sangvin direcţionat către aceasta”, afirmă reprezentanţii Jennerex, compania producătoare.

“Pentru prima dată în istoria medicală, am demonstrat că un virus modificat genetic poate îmbunătăţi rata de supravieţuire a pacienţilor”, susţine David Kirn, co-autorul studiului analizat.

Noul tratament, bazat pe imunoterapia oncolitică, reprezintă un tip de virus modificat genetic care atacă tumorile, induce un răspuns sistemic imun cancerului şi “este realizat pentru a se multiplica şi pentru a distruge celulele canceroase, determinând în acelaşi timp propriul sistem imunitar al pacientului să atace la rândul său celulele tumorii”, mai afirmă David Kirn pentru Russia Today.

Pexa-Vec a fost dezvoltat pe baza unui virus de tip vaccin, utilizat în trecut pentru tratarea pojarului. Printre posibilele efecte secundare ale noului tratament se numără şi simptome asemănătoare gripei, în cazul unor pacienţi, şi stări de greaţă în cazul altora.

Coordonatorii studiului mai spun că, în ciuda progresului obţinut, majoritatea tumorilor solide rămân totuşi incurabile odată ce s-au răspândit către alte organe, devenind metastatice. (Maria Neagu)

Citeşte cele mai importante ştiri ale zilei pe gandul.info

Citește și: