Laura HOLBAN
1409 vizualizări 3 mar 2012

Un nou studiu realizat în domeniul neurologiei vine să contrazică existenţa celor circa 100 de miliarde de neuroni în creierul unui om. Potrivit noii cercetări, numărul real este cu circa 14 miliarde de celule neuronale mai mic. Mai mult, un cercetător brazilian din domeniu forţează nota şi face o comparaţie greu de acceptat la prima vedere: omul are, în fapt, acelaşi număr de neuroni ca  un babuin, scrie Daily Mail.

Doctorul Suzana Herculano-Houzel a ajuns la această cifră într-o manieră destul de rudimentară: a transformat patru creiere în ceea ce se numeşte „supă de creier” şi a calculat numărul nucleelor neuronilor. Cele patru creiere fuseseră donate ulterior laboratorului de către patru persoane de 50, 51, 54 şi respectiv 71 de ani, fără ca niciunul dintre ele să fi suferit vreo boală neurologică.

„Am aflat că, în medie, creierul uman este format din circa 86 de miliarde de neuroni. Nici măcar o dată nu s-a apropiat numărătoarea de cifra de 100 de miliarde. Noua cifră ne aduce pe picior de egalitate şi ne situează undeva la jumătatea numărului de neuroni din creierul unei gorile. Aşadar este o diferenţă semnificativă, aş spune eu”, a declarat brazilianca.

Studiul realizat de către Herculano-Houzel a fost posibil abia după ce cercetătoarea s-a împăcat cu gândul că va trebui să pregătească acea „supă de creier”. „Dar ştiam că prin metoda asta vom ajunge la acele cifre adevărate la care nu au reuşit să ajungă alţii”, a mărturisit femeia.

Citește și: