Trufarii din România au avut un an bun, în special datorită ploilor din ultimele luni. Cantităţile strânse au fost de două ori mai mari decât cele de anul trecut. Din păcate, preţul acestor delicatese a scăzut considerabil. Chiar şi aşa, merită efortul, informează Ştirile ProTV.

”Pot să spun că anul ăsta ne-au ajutat foarte mult, cel puţin în zona noastră, a Banatului, mai mult ca niciodată. În Italia sunt mari consumatori de trufe, din păcate la noi oamenii nu îşi permit deliciul ăsta”, spune Dani Moraru, trufar.

Un culegător cu jumătate de normă poate câştiga 500 de euro pe săptămână. Banii sunt mai mulţi pentru cei care îşi dedică mai mult timp.

”Locurile pot să dea o cantitate mai mare sau mai mică. Sunt diverse, în funcţie de arbori, de expunerea solară, în funcţie de PH-ul solului, cantităţile pot să difere”, spune Dani.

Cei mai buni câini pentru căutarea de trufe sunt labradorii, bracii şi prepelicarii, însă, şi un maidanez isteţ poate fi antrenat.

Anul trecut, un kilogram de trufe negre costa 400 de euro. Anul acesta, preţul a scăzut de aproape şapte ori, la 60 de euro.

 

Citește și: