61 vizualizări 18 dec 2007

Google a anunţat de curând că a decis să construiască propria versiune de enciclopedie online, elaborată de către comunitatea de utilizatori. Sistemul denumit “Knol” de la “knowledge unit” (unitate de cunoaştere), va permite fiecărui utilizator de Internet să creeze şi să editeze pagini dedicate unui anumit subiect. Cu alte cuvinte Google nu mai vrea să genereze link-uri către Wikipedia, ci să-şi creeze propria Wikipedia.

Decizia celor de la Google se bazează şi pe faptul că o mare parte din traficul de căutare de pe propriul motor este redirecţionat către Wikipedia. În cazul oricărei căutări cu Google în primele 5 răspunsuri se află şi o trimitere la binecunoscuta enciclopedie online.

Pe de altă parte, dacă Google va reuşi să direcţioneze traficul actual al Wikipedia sau cel puţin o parte din aceasta către Knol şi dacă acesta va conţine reclame generate de Google Ads (aşa cum au anunţat creatorii Knol) este destul de clar de ce creatorii de astfel de pagini de enciclopedie se vor reorienta spre noul produs în defavoarea Wikipedia: vor putea obţine profituri de pe urma cunoştinţelor lor dar şi notorietate pe web.

Unul dintre cele mai importante elemente care ar putea asigura rapida ascensiune a Knol este faptul că numele autorilor diferitelor materiale vor fi mai bine evidenţiate decât în cazul Wikipedia sau a altor site-uri din sistemul web 2.0, care nu le permite experţilor să posteze informaţii cu privire la propriile studii sau la sursele de unde deţin informaţiile respective.

Orice „knol” va fi controlat exclusiv de către cel care l-a creat, fără intevenţia Google

Fiecare knol (numele e atribuit atât serviciului în sine cît şi fiecărei pagini care conţine informaţii despre un anumit subiect) nu este altceva decât o pagină web găzduită de Google. Knol va avea un layout special, generat de o serie de instrumente puse la dispoziţie tot de Google, şi va include pe lângă conţinutul propriu-zis şi link-uri către alte surse, precum şi o biografie amănunţită a autorului (în cazul în care acesta va dori să editeze acest câmp). Este de remarcat şi faptul că fiecare knol este controlat exclusiv de către cel care l-a creat. Cei de la Google au ţinut să precizeze că vor există, totuşi, toate instrumentele necesare prin care utilizatorii vor putea sugera schimbări, vor putea adăuga comentarii sau vor putea acorda calificative, dar decizia finală va aparţine autorului paginii respective.

Pe de altă parte, Google a precizat că nu va modifica sub nici o formă conţinutul paginilor, preferând să meargă pe sistemul potrivit căruia cel mai bun material va ajunge în faţă: un singur subiect va putea avea mai multe knol-uri, fiecare dintre acestea concurând pentru un loc cât mai bun pe lista de căutare, în funcţie de calificativele obţinute de la ceilalţi utilizatori.

La modul ideal, Google îşi propune să le ofere utilizatorilor o alternativă la Wikipedia, ţintind să atragă două tipuri de utilizatori. Pe de o parte, experţii care s-ar putea să nu fie aşa de mulţumiţi de modul în care materialele lor sunt apreciate pe Wikipedia. Pe de alta, cei care nu sunt dispuşi să-şi piardă timpul contribuind la Wikipedia fără o compensaţie materială. În timp ce Wikipedia se poate dovedi destul de puternică şi de cunoscută pentru a supravieţui asaltului Knol, în condiţiile în care la ora actuală mai mult de o treime dintre utilizatorii americani de Internet o folosesc, proiecte mai mici precum Citizendium, ar putea avea o viaţă grea o dată cu lansarea Knol.


INFO PLUS

Google versus Wikipedia

E foarte interesant de privit care dintre cele două mega-companii are mai multe şanse de ascensiune după lansarea “knol”. Motorul de căutare Google este cel mai popular la momentul actual, cu apropape 260 de milioane de vizitatori. Cu toate acestea, o lucrare de referinţă mai vechea google, Google Scholar, a eşuat lamentabil. Noua opţiune ce va fi lansată  în curând e încă o dovadă a expansiunii Google care a lansat în ultimul an servicii dintre cele mai diverse (software pentru telefoanele mobile, software pentru sectorul business, programe de stocare a datelor etc). Site-ul Wikipedia, în schimb, care are fonduri doar din donaţii, a fost  vizitat în octombrie de 107 de milioane de persoane, adică o treime din “populaţia globală activă pe internet”. Aceste cifre au făcut site-ul www.wikipedia.com să urce pe locul opt în clasamentul celor mai vizitate website-uri. Ţinând cont de toate acestea, se pare că lupta pentru popularitate între Wikpedia şi Google va fi cel puţin interesantă. (A.E.I.)

Citește și: