Dragos Suciu
247 vizualizări 6 dec 2018

În prima parte a zilei, la tradiţionalul ”Târg al căciulilor”, eveniment considerat unic în ţară, au participat sute de cumpărători. Taberele au fost amplasate pe Bulevardul Republicii, cel mai circulat din oraş, dar şi pe străzile adiacente, accesul maşinilor fiind restricţionat.

Căciulile comercializate au fost în mai multe culori – negru, gri, mov, albastru, verde, kaki -, dar şi modele diferite – de astrahan, focă, iepure, nurcă, vulpe -, pentru femei şi bărbaţi. Căciulile au avut preţuri cuprinse între câteva zeci de lei şi câteva sute de lei. O parte din oameni au venit de la zeci de kilometri pentru a-şi achiziţiona un asemenea produs.

Alături de tradiţionalii ”căciulari”, denumirea populară a comercianţilor de astfel de articole, la târg participă şi alţi comercianţi, care au o gamă variată de mărfuri şi produse: haine, jucării, încălţăminte, produse cosmetice, veselă, obiecte de feronerie, ornamente de Crăciun sau halviţa şi turta dulce.

De asemenea, au fost amplasate şi tarabe cu mâncare şi băutură. Atestat documentar de peste 200 de ani, „Târgul căciulilor” este organizat, în fiecare an, cu ocazia sărbătorii de Sfântul Nicolae.

 

Pe vremuri, la „Târgul Căciulilor” de la Blaj se făcea majoritatea cumpărăturilor de iarnă, căciulile şi articolele din blană fiind cele mai căutate, acest eveniment fiind şi cel care stabilea, oarecum, preţul produselor, care era valabil pe tot parcursul anului. În zilele noastre, târgul de Moş Nicolae oferă o gamă mult mai amplă de produse, dar rămâne la fel de căutat de vizitatorii din toată zona Târnavelor.

 

 

Citește și: