Lucian Vasilescu
2895 vizualizări 13 mai 2016

Recordul personal al lui Ghenie a fost stabilit tot anul acesta, când lucrarea sa „The Sunflowers in 1937” a fost vândută, tot la Sotheby's, pentru 4 milioane de euro.

În anul 2014, pentru „The Fake Rothko”, Ghenie obţinuse (la aceeaşi Sotheby's) 1,8 milioane de euro.

Un singur artist plastic român a vândut cu peste 1 milion de euro, şi anume Constantin Brâncuşi. Recordul absolut al sumei plătite pentru o lucrare a unui artist român este de aproape 30 de milioane de euro pentru sculptura Madame L. R. (la casa de licitaţii Christie's, în 2009). Lucrarea provenea din colecţia personală de artă Yves Saint Laurent.

În România, prima lucrare a lui Adrian Ghenie scoasă la licitaţie în anul 2015 a fost „Self-portrait with Laurels” şi s-a vândut pentru 22.000 de euro.

Aduan Ghenie colaborează, de mai mulţi ani, cu unul dintre cei mai importanţi şi influenţi dealeri de artă pe plan internaţional: Mihai Nicodim.

Într-un interviu acordat în exclusivitate „Ziarului de duminică” şi realizat de Remus Andrei Ion, Nicodim spune:

„CV-ul unui artist este complet neinteresant pentru mine, şi de fapt nu mă uit niciodată pe CV-uri sau «statements». Vă daţi seama, când am cunoscut artişti ca Mureşan sau Ghenie, faptul că ei au terminat Academia de Artă la Cluj, la vremea aceea, nu a contat cu nimic. Şi nici unul dintre ei nu mi-a dat încă un «artist statement» (…)

Ghenie este genul de talent la care noi toţi nu putem fi decât spectatori. Indiferent cum, Ghenie şi-ar fi găsit drumul. Am doar marea bucurie şi satisfacţie să fi fost langă el în această călătorie.

Există artişti în traiectoria cărora o galerie are un cuvânt mai mare de spus, dar nu în cazul lui. Poate că am grăbit câţiva paşi facilitând achiziţii importante, la începutul carierei, în câteva muzee mari din State, cum ar fi MOCA L.A. («DADA is Dead» 2007), Hammer Museum («Pie Fight 2» – 2008) sau S.F. MOMA («The Trial» – 2009), că am putut organiza prima lui expoziţie muzeală în America la Muzeul de Artă Contemporană din Denver (MCA Denver), dar n-am nici o îndoială că Adrian şi-ar fi găsit drumul oricum.”

Textul integral al interviului este disponibil la adresa:

http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/mihai-nicodim-din-fericire-managementul-de-arta-din-romania-a-intrat-pe-mainile-tinerelor-generatii-exista-sperante-noi-eram-complet-pierduti-de-remus-andrei-ion-1379433

 

Citește și: