Denumită în manieră occidentală „Le Taraf de Haidouks”, trupa Haiducilor din Clejani a fost revelaţia Speranţei Rădulescu, etnomuzicolog şi cercetător principal la MuzeulŢăranului Român, care i-a cunoscut atunci când nu erau celebri şi i-a înregistrat o perioadă lungă de timp, în perioada 1983-1984 şi 1991.

După primul turneu internaţional de promovare al albumului de debut „Dumbala Dumba”, în 1988, la Paris şi Geneva, haiducii au devenit cunoscuţi pe tot mapamondul, adoraţi şi ovaţionaţi pentru muzica lor, spiritul neobosit, inteligena nativă, un gust estetic înnăscut pentru muzică sau abilitatea de a învăţa „după ureche”, având fani dintre cei mai aleşi, de la Yehudi Menuhin la Johnny Depp.

Taraf de Haidouks sunt consideraţi de peste două decenii, la nivel mondial, reprezentanţii muzicii ţigăneşti, remarcabilă datorită vitalităţii inepuizabile, fiind numiţi de cotidianul The Telegraph „Cea mai bună trupă de rock’n’roll deşi ei nu cântă rock’n’roll”. În ciuda turneelor pe toate meridianele globului, prieteniilor şi colaborărilor create cu oameni faimoşi, membrii trupei şi-au păstrat stilul modest de viaţă: încă locuiesc în Clejani, o comună aflată la 40 km de Bucureşti.

Cel mai recent succes al Taraf de Haidouks este faptul că au reeuşit, într-un timp record, alături de managerul lor Stéphane Karo şi casa de discuri Crammed Discs, să strângă, în iulie 2014,  fondurile necesare pentru pregătirea unui nou album în studio, printr-o campanie creativă de crowdfunding, donaţiile fanilor fiind răsplătite cu discografii complete semnate, fluiere tradiţionale, un ţambal, concerte private, backstage pass-uri, viniluri şi sticle de pălincă. 

Pe lângă Taraf de Haidouks, vor cânta de asemenea în prima zi a Balkanik! Festival trupa Čači Vorba, una dintre cele mai premiate trupe poloneze la nivel internaţional din ultimii ani, şi Mahala Rai Banda, formaţia care aduce la un loc o nouă generaţie de muzicieni geniali din cele două sate faimoase, Clejani şi Zece Prăjini, din care s-au format Fanfara Ciocârli şi Taraf de Haidouks.

În cele trei zile de festival, vor mai urca pe scena de la Grădina Uranus: Shantel & Bucovina Club Orkestar, Kiril Dzajkovski, Django Lassi, Čači Vorba, Kottarashky &The Rain Dogs, Balkan Taksim şi proiectul românesc de improvizaţie AKUIAKU by Delahaze.fm.

Elevii şi studentii primesc 50% reducere la bilete şi abonamente, pe baza carnetului de elev/ student, iar accesul copiilor sub 7 ani este gratuit.

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate din reţeaua Eventim, eventim.ro, easytickets.ro şi pe site-ul oficial. Preţul unui bilet de o zi este 65 lei, iar al unui abonament pentru cele 3 zile de evenimente este 130 lei.

Iată, mai jos, programul complet al Balkanik! Festival:

VINERI, 12 septembrie:

12:00 – Deschidere bâlci urban

18:00 – 19:30 – Concert Čači Vorba

20:00 – 21:30 – Concert Mahala Rai Banda

22:00 – 23:00 – concert Taraf de Haidouks

SÂMBĂTĂ, 13 septembrie:

12:00 – Deschidere bâlci urban

18:00 – 19:00 – Concert Balkan Taksim

19:30 – 21:00 – Concert KOTTARASHKY & THE RAIN DOGS

21:30 – 23:00 – Concert KIRIL DZAJKOVSKI feat. TK WONDER & GHETTO PRIEST

DUMINICĂ, 14 septembrie:

12:00 – Deschidere bâlci urban

17:15 – 19:00 – improvizaţie AKUIAKU

19:20 - 20:50 – Concert DJANGO LASSI

21:20 – 23:00 - Concert SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR

Mai multe detalii despre BALKANIK! Festival sunt disponibile aici.

Balkanik! Festival este organizat de Asociaţia Culturală Metropolis, înfiinţată de producătorul Daniel Mitulescu. Aceasta are ca principal scop realizarea de evenimente non-profit de educare a publicului tânăr, precum Festivalul Internaţional de Film pentru Copii KINOdiseea, la care au participat la cele cinci ediţii de până acum peste 40 000 de persoane, şi Festivalul internaţional de muzică şi cultură Balkanik, care a avut un public de peste 18 000 de persoane la cele trei ediţii.

Citește și: