285 vizualizări 17 apr 2008

Vinovaţii fără vină sunt chinezii şi inventivitatea lor

Telefoanele dual SIM încep să facă valuri în marea undelor radio agitând apele producătorilor de telefoane şi ale operatorilor de telefonie mobilă. „Comercializarea telefoanelor dual SIM ar putea afecta vânzările producătorilor de telefoane, care, în loc de două aparate, ar vinde unul singur cu două SIM-uri. În general, acest tip de telefon este căutat de către persoanele care doresc să utilizeze un SIM al unui operator şi al doilea SIM de la un alt operator. Însă dacă ar fi comercializat de o companie de telefonie mobilă, un astfel de telefon ar permite doar utilizarea SIM-urilor din reţeaua operatorului respectiv, prin urmare, terminalul nu ar mai fi atât de atractiv pentru clienţi”, ne-a declarat Mihnea Şerbu, Senior Product Manager la Orange România. Cu toate acestea, tehnologia din ziua de azi permite decodarea telefoanelor astfel încât să poată fi folosite în mai multe reţele după ce a fost achiziţionat de la un operator de telefonie mobilă.

LG consideră dual SIM-urile telefoane de nişă

“Telefoanele dual SIM sunt relativ recente pe piaţă, marile branduri întârziind să producă astfel de dispozitive. Considerăm că aceste telefoane sunt unele de nişă în acest moment de aceea LG nu poate confirma o decizie legată de producerea unui terminal dual SIM”, au declarat reprezentanţi ai LG România. LG este compania care a scos primul telefon cu cameră de 5MP, primul telefon cu focus manual, redare DivX şi slow motion la 120 cadre pe secundă (fps).

Chinezii au dat startul

În prezent, cei care deţin supremaţia în comercializarea telefoanelor dual şi tri-SIM sunt chinezii. Aceştia sunt de altfel arhicunoscuţi pentru micile laboratoare care cercetează şi livrează la nivel mondial astfel de terminale, multe dintre acestea găsindu-se şi în România prin diferiţi distribuitori. Principiul pentru care un astfel de telefon nu este comercializat de marii producători este simplu: “De ce să vând un telefon dual SIM cu 700 lei când pot vine două cu un SIM la 500 lei?”

Samsung, dispus să facă „mişcarea“

În ultima perioadă, pe piaţa din România, s-a observat o creştere a interesului utilizatorului de telefoane mobile pentru acest gen de terminale, fiind o urmare firească a ceea ce se întâmplă pe alte pieţe europene. Nu există diferenţe majore între consumatorul român şi cel din alte ţări europen. Clientul din România este unul avizat, exigent şi cu un grad de specializare ridicat. “În funcţie de cererea existentă pe piaţă, HAT va pune la dispoziţie utilizatorilor români astfel de telefoane dual SIM. România este, pentru destul de multe modele de telefoane Samsung, una dintre cele mai importante state din Europa, lansările făcându-se simultan cu pieţe mult mai mature. Pe segmentul telefoanelor mobile dual SIM, HAT va aduce pe piaţa din România în această vară (iunie-iulie), modelul Samsung D780”, ne-a declarat Doru Orăşelu, Marketing Manager HAT Group Co. Romania.

Orange, Vodafone şi Cosmote nu au în ofertă astfel de telefoane

Marile companii de telefonie mobilă din România nu au în ofertele lor nici măcar un telefon mobil dual SIM, acestea mergând pe principiile “strictly business”. “În prezent oferta noastră nu include telefoane dual SIM. Contractele cu producătorii de telefoane sunt negociate de grupul France Telecom, iar decizia de a comercializa un astfel de terminal aparţine grupului şi ulterior se analizează posibilitatea de a-l comercializa local, în filiale”, ne-a mai spus Mihnea Şerbu. Întrebaţi pe aceeaşi problemă şi ceilalţi doi operatori români, Vodafone nu a vrut să comenteze pe motiv că nu comercializează dual SIM-uri, iar la Cosmote dintr-o acoperire de 97% noi ne-am lovit de “no signal”.

 

Citește și: