Corina VÂRLAN
9190 vizualizări 23 sep 2011

Fizicienii de la CERN, laborator aflat în apropierea Genevei, spun că au observat faptul că particulele subatomice se mişcă mai rapid decât viteza luminii. Dacă acest lucru va fi confirmat, el va sfida principiile relativităţii ale lui Albert Einstein şi va schimba modul în care înţelegem fizica, informează Los Angeles Times.

Astăzi una dintre bazele fizicii, teoria lui Einstein, confirmată pe parcursul unui secol de cercetare, a fost: "Nimic nu poate călători cu o viteză mai mare decât cea a luminii". Acum însă o echipă de fizicieni din cadrul Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) susţin că acest lucru ar putea fi posibil în cazul unei particule exotice.

Cum s-a desfăşurat experimentul

O parte a echipei de cercetători care au lucrat la experimentul Opera

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au realizat un experiment care a constat în trimiterea cu viteză mare a unor fluxuri de particule subatomice minuscule numite neutrini dintr-un accelerator aflat la sediul CERN din apropierea Genevei către un detector aflat la Laboratorul Naţional Gran Sasso din Italia, la o depărtare de circa 732 de kilometri.

Neutrinii sunt particule subatomice elementare, despre care se ştia că ar călători, în general, cu o viteză apropiată de cea a luminii. Ei sunt neutri din punct de vedere electric şi sunt capabili să treacă prin materia obişnuită aproape fără a fi afectaţi. Neutrinii sunt destul de asemănători cu electronii, diferenţa semnificativă dintre aceştia fiind faptul că neutrinii nu sunt încărcaţi electric.

În urma experimentului s-a constatat că neutrinii au ajuns la destinaţie într-un timp mult prea scurt, mai exact cu 60 de nanosecunde mai repede, faţă de perioada de timp necesară în cazul în care ar fi călătorit într-adevăr cu viteza luminii.

Dacă această diferenţă se confirmă într-o cercetare mai minuţioasă, ea va avea implicaţii foarte mari asupra felului în care înţelegem legile naturii, spun fizicienii.

Ce cred specialiştii

"Pe scurt, teoria relativităţii speciale ar fi greşită", explică Dave Goldberg, profesor de fizică la Universitatea Drexel, referindu-se la teoria lui Einstein din 1905 conform căreia lumina călătoreşte cu o viteză constantă, indiferent de viteza cu care călătoreşte observatorul, şi conform căreia nimic altceva nu poate călători mai rapid decât aceasta.

"Dacă există particule care se pot deplasa cu o viteză mai mare ca cea a luminii, poţi, cel puţin în teorie, să călătoreşti înapoi în timp. Deci poţi să fii propria ta bunică. Astfel de acţiuni ar putea să ducă la apariţia unor probleme grave", a declarat Stephen Parke, un alt fizician de la Fermilab, Batavia.

Cu toate acestea nimeni nu se poate pronunţa cu certitudine dacă un astfel de lucru poate avea loc.

"Eu sunt destul de sceptic. Cred că sunt multe alte persoane care sunt la rândul lor sceptice atunci când vine vorba despre această posibilitate", spune Goldberg.

Ce spun cercetătorii care au participat la realizarea experimentului

Fizicienii care au lucrat la acest experiment susţin că şi-au verificat rezultatele.

"Am vrut să găsim toate explicaţiile posibile pentru aceste rezultate. Am vrut să găsim o greşeală, dar nu a fost nimic de găsit", spune Antonio Ereditato (Foto), purtătorul de cuvânt al aşa-numitului experiment Opera, într-un interviu acordat joi jurnaliştilor de la BBC.

"Visul meu este ca în cadrul unui alt experiment independent să se ajungă la aceleaşi rezultate. Atunci m-aş simţi cu adevărat liniştit", spune Ereditato.

Cercetătorii de la Geneva nu se grăbesc să tragă concluzii în urma experimentului. "Nu susţinem nimic, vrem doar să primim ajutor din partea comunităţii pentru a putea să înţelegem acest rezultat bizar ", explică purtătorul de cuvânt al experimentului Opera.

Echipa de cercetători a repetat testul de 15.000 de ori pe parcursul a trei ani pentru a ajunge la această concluzie ce ar putea să ne schimbe definitiv percepţia asupra fizicii.

COMENTEAZĂ ACESTĂ ŞTIRE ŞI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

Citește și: