Corina VÂRLAN
13678 vizualizări 4 nov 2012

La trei ani de la moartea avocatului Sergei Magnitsky într-o închisoare din Rusia, liderii europeni au în vedere interzicerea vizelor şi îngheţarea activelor oficialilor ruşi implicaţi în cazul acestuia, informează Daily Mail.

Bărbatul, în vârstă de 36 de ani, care lucra pentru o firmă de avocatură americană, a fost arestat la sfârşitul lunii noiembrie 2008, după ce a depus mărturie împotriva mai multor oficiali ai Poliţiei, judecători şi infractori implicaţi într-un caz de furt cu prejudicii de 230 de milioane de dolari.

Potrivit spuselor unuia dintre clienţii săi, care a încercat pe parcursul ultimilor ani să găsescă mai multe răspunsuri în legătură cu situaţia cu care s-a confruntat avocatul rus în ultimele sale zile din viaţă, Magnitsky a fost tortutat pentru a-şi retrage declaraţiile şi a fost închis într-o celulă alături de alţi 14 deţinuţi, deşi în acea celulă existau doar opt paturi.

Închisoarea Butyrka unde a fost reţinut avocatul rus. (FOTO: Wikipedia)

Avocatului rus nu i s-a permis să doarmă, pentru că luminile erau aprinse atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii, iar în celulă nu exista căldură, motiv pentru care acesta aproape şi-a pierdut viaţa din cauza frigului. Ulterior, bărbatul a murit în închisoarea Butyrka din Moscova, unde era încarcerat.

"Am încercat să găsim căi prin care să obţinem dreptatea în afara Rusiei", explică apropiatul avocatului ucis. În luna aprile a anului 2012, prietenii avocatului şi cei care au fost solidari cu suferinţele sale au început o campanie care avea ca scop impunerea unor sancţiuni pentru cei 60 de oficiali ruşi care au fost implicaţi în acest caz.

Butyrka, fotografie realizată în luna noiembrie a anului trecut. (FOTO: Wikipedia)

În luna iulie a acestui an, reprezentanţii Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare Europeană (OSCE), alcătuită din parlamentari din 55 de state, au cerut ca toate ţările membre că adopte o legislaţie prin care să se interzică vizele şi  prin care să fie îngheţate activele oficialilor ruşi care au fost implicaţi în cazul Magnitsky.

Luna trecută, o hotărâre similară a fost luată de către reprezentanţii Parlamentului European care le-au cerut membrilor Consiliului de Miniştrii să o adopte.

Citește și: