Gilda Popa
Departamentul Life
1575 vizualizări 5 nov 2018

”Primul lucru pe care Robert Smith îl face este să-mi ceară scuze pentru machiaj”, scrie jurnalistul britanic Dorian Lynskey într-un articol în The Guardian din iulie 2018, în care face portretul de astăzi al solistului Robert Smith. Artistul nu a mai purtat celebra ”mască” de la ultimul său concert cu Cure, în decembrie 2016, şi se simte uşor jenat. Explică faptul că are o şedinţă foto la Royal Festival Hall şi crede că trăsăturile sale sunt prea indistincte fără machiaj. Sincer, spune jurnalistul, mi-ar fi dezamăgit dacă nu îl purta, cu hainele sale negre şi cu bijuteriile de argint pe care le ştiu fanii. Din 1983, dermatograful, rujul de culoarea sângelui şi pata de păianjen l-au transformat pe Smith într-un logo uman, în stenograma vizuală pentru romanticul morbid. La fel ca muzica The Cure, care poartă semnătura lui Tim Burton şi Neil Gaiman.

Interviul este organizat cu ocazia revenirii pe scena britanică a trupei The Cure, care pregăteşte primul album după o pauză de 10 ani. Componenţa trupei s-a schimbat de multe ori de la debutul de la sfârşitul anilor 70, când The Cure a devenit o emblemă a post-punk-ului si mişcării New Wave, ce s-a conturat în urma revoluţiei punk din Regatul Unit. S-a schimbat şi perspectiva asupra lumii pe care o are solistul trupei.

Smith este îngrijorat de faptul că, la 59 de ani, a devenit un reacţionar care dispreţuieşte social media, smartphone-urile şi altele asemenea, scrie The Guardian. "Sunt în război cu o mare parte a lumii moderne," afirmă el. "Nu-mi place cum s-au schimbat lucrurile în ultimii 20 de ani. Nu ştiu cum s-a întâmplat.”

În peste 40 de ani de activitate muzicală, The Cure a avut în componenţă mai mult de 13 membri, iar la evenimentul din Bucureşti de anul viitor se vor regăsi pe scenă Simon Gallup - bas, Jason Cooper - tobe, Roger O'Donnell - clape şi Reeves Gabrels - chitară, alături de celebrul solist Robert Smith.

Primul concert al trupei The Cure a strâns 1.500 de spectatori în 1978. Formaţia a scos 13 albume de studio, cu vânzări de peste 27 de milioane de copii, mai mult de 40 de single-uri, multe materiale live, valoroase coloane sonore, fiind o sursă de inspiraţie pentru multe grupuri celebre.

Trupa britanică de rock The Cure s-a format în Crawley, Sussex, în 1976, ca Easy Cure şi este considerată pionier în zona rockului alternativ englezesc. Formaţie cu un trecut muzical extrem de interesant, a suferit mai multe schimbări de componenţă, vocalistul, chitaristul şi principalul compozitor, Robert Smith, fiind singurul membru constant al formaţiei britanice.

După lansarea albumului “Pornography” (1982), viitorul trupei devine nesigur şi Robert Smith a vrut să schimbe imaginea dark, pe care o dobândise trupa sa. Odată cu lansarea single-ului “Let's Go To Bed”, din 1982, Smith a început să schimbe câte ceva în aspectul scenic. Popularitatea trupei era în creştere, cu precădere în Statele Unite, unde piesele "Just Like Heaven", "Lovesong" şi "Friday I'm in Love" şi-au găsit loc în topul Billboard Hot 100.

La începutul anilor 1990, The Cure era una dintre cele mai populare trupe de rock alternativ din lume. În 1990, a primit un premiu Brit pentru videoclipul piesei "Lullaby", iar, în 1991, a primit un alt trofeu Brit pentru cea mai bună trupă. În 1992, formaţia a primit un MTV Video Music Award pentru "Friday I’m In Love".

God Is An Astronaut, care va cânta în deschiderea concertului de la Bucureşti, este considerată una dintre cele mai importante trupe din zona post-rock-ului actual. Încă de la înfiinţare, în 2002, trioul irlandez a devenit rapid un adevărat reper în spectrul trupelor din zona instrumentală, cu elemente din zona muzicii electronice, krautrock şi space rock şi, cel mai important, reminiscenţe din universul muzical Tangerine Dream. Au lansat de-a lungul carierei nouă albume de studio, iar cel mai recent, "Epitaph", a apărut în urmă cu câteva luni.

Biletele pentru concertul din Bucureşti sunt disponibile în reţeaua Eventim şi pe eventim.ro, începând de marţi, de la ora 9.00, la următoarele categorii de preţuri: Diamond Circle - 390 de lei, Golden Circle - 280 de lei, General Acces/ Standing - 220 de lei, General Acces Early Bird - 170 de lei, tribună - 420 de lei. Concertele sunt organizate sub titulatura Rock the City, un eveniment prezentat de Marcel Avram, East European Productions şi D&D East Entertainment.

Organizatorii anunţă şi faptul că cei care şi-au cumpărat un bilet la concertul trupei Bon Jovi, din 21 iulie, vor beneficia de reduceri la achiziţia unui tichet pentru show-ul The Cure.

 

Citește și: