Ana Obretin
322 vizualizări 13 dec 2018

Artiştii din industria muzicală pot fi propuşi pentru a fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame, instituţie aflată în oraşul Cleveland, la minimum 25 de ani după lansarea primului album.

Trupa Radiohead a fost şi în 2018 pe lista de nominalizări, dar a refuzat să participe la ceremonie.

"Ca trupă britanică nu prea înţelegem din punct de vedere cultural despre ce este vorba, dar este una dintre acele ocazii în care este drăguţ să fii nominalizat. Este ceva american. Noi, britanicii, nu ne prea pricepem să ne sărbătorim", spunea chitaristul trupei, Ed O´Brien.

În schimb, chitaristul de la Def Leppard considera "jalnic", în 2017, faptul că trupa nu apăruse încă între nominalizaţi. "Suntem o trupă rock care a vândut 100 de milioane de albume, cele mai multe în America, suntem o adevărată trupă rock, suntem împreună de 30, aproape 40 de ani şi faptul că nu este recunoscut acest lucru este un pic ciudat", a comentat chitaristul.

Def Leppard este o formaţie de Hard Rock/Heavy Metal din Marea Britanie, aparţinând curentului New Wave Of British Heavy Metal. A luat fiinţă în anul 1977 în Sheffield. Din trupă fac parte: Joe Elliot, vocalist, Phil Collen, Vivian Campbell, Rick Savage şi Rick Allen.

Premieră la Rock and Roll Hall of Fame 2019

Stevie Nicks marchează o premieră. Ca membră a Fleetwood Mac, ea este deja inclusă în Hall of Fame, din 1998. Nicks devine astfel prima femeie care este inclusă în Hall of Fame de două ori. Printre cele mai cunoscute albume ale artistei se numără: Bella Donna, The Wild Heart, In Your Dreams şi Street Angel.

Până în prezent, 22 de artişti au fost incluşi în muzeu de două ori, Eric Clapton fiind celebrat de trei ori, ca artist solo şi ca membru al trupelor Cream şi Yardbirds.

Janet Jackson este mezina familiei Jackson şi, exceptându-l pe Michael Jackson, este singura care s-a bucurat de succes în cariera solo, reuşind să vândă peste 100 de milioane de albume în lumea întreagă, de la debutul ei, în 1982.

De-a lungul anilor, artista americană a fost recompensată cu şase premii Grammy, 12 American Music Awards, 33 Billboard Music Awards, 10 MTV Video Music Awards, două premii Emmy şi un Glob de Aur, iar în întreaga ei carieră a strâns, numai din vânzarea de albume, din concerte şi din drepturile pentru muzică şi cărţi, aproape 800 de milioame de dolari. Foarte multă lume spune că averea frumoasei cântăreţe trece de 1 miliard de dolari.

Trupa britanică de rock The Cure s-a format în Crawley, Sussex, în 1976, ca Easy Cure şi este considerată pionier în zona rockului alternativ englezesc. Formaţie cu un trecut muzical extrem de interesant, a suferit mai multe schimbări de componenţă, vocalistul, chitaristul şi principalul compozitor, Robert Smith, fiind singurul membru constant al formaţiei britanice.

Concert The Cure în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, pe 22 iulie 2019. Revelaţia punk a anilor 90, solistul Robert Smith, vine pentru prima dată în România. Puţin schimbat faţă de cum îl ştim, Smith mărturiseşte că a devenit un ”reacţionar” care dispreţuieşte social media, smartphone-urile şi alte jucării ale tehnologiei moderne şi că e de părere că lumea s-a schimbat în rău în ultimii 20 de ani.

Roxy Music este o formaţie engleză de art rock formată în 1971 de absolventul unei şcoli de arte pe nume Bryan Ferry care a devenit şi vocalistul şi principalul textier al formaţiei. Ceilalţi membri ai grupului sunt Phil Manzanera, Andy Mackay şi Paul Thompson. Trupa s-a remarcat prin albumele: Roxy Music, primul lor album, For Your Pleasure, Country Life şi Manifesto.

Ferry şi membrul co-fondator Eno au avut de asemenea cariere solo foarte influente, ultimul devenind unul dintre cei mai importanţi producători muzicali ai celei de-a doua jumătăţi a secolului XX colaborând cu artişti ca David Bowie, Devo, Talking Heads, U2 şi Coldplay. Revista Rolling Stone a clasat trupa Roxy Music pe locul 98 în topul "Nemuritorii - Cei mai mari 100 de artişti ai tuturor timpurilor".

Zombies este o trupă britanică de rock formată în 1961 şi condusă de vocalistul Rod Argent şi Colin Blunstone. Grupul a ajuns în top-urile britanice şi americane în 1964 cu piesa "She's Not There". În Statele Unite, au ajuns să fie celebrii pentru două dintre cele mai cunoscute hit-uri, "Tell Her No" în 1965 şi "Time of the Season" în 1968.

Albumul lor din 1968, Odessey and Oracle, este clasat pe locul 100 pe lista Rolling Stone Magazine a celor mai mari 500 de albume ale tuturor timpurilor.

Proiectul Rock and Roll Hall of Fame a fost iniţiat în 1983 de fondatorul casei de discuri Atlantic Records, Ahmet Ertegun. Muzeul este deschis în Cleveland, Ohio din 1986.

Primii artişti selectaţi au fost Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, Sam Cooke, Fats Domino, The Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Little Richard şi Elvis Presley, iar Aretha Franklin a devenit, în 1987, prima artistă din lista celor omagiaţi.

În 2018, Bon Jovi, The Cars, Dire Straits, The Moody Blues, Sister Rosetta Tharpe şi Nina Simone au fost muzicienii selectaţi pentru includerea în Rock and Roll Hall of Fame.

Foto: Def Leppard/ Instagram

Citește și: