Diana MARCU
8317 vizualizări 11 ian 2012

The Devil Inside, un horror cu buget infim - sub 1 milion de dolari, filmat în cea mare parte în România, la Studiourile MediaPro, a dat lovitura în SUA, în weekendul de lansare reuşind încasări de 34,5 milioane de dolari. În distribuţie sunt şi români, lui Ionuţ Grama (29 ani) revenindu-i al patrulea rol ca importanţă. El este Michael, documentaristul, "ochiul care vede toată povestea", după cum a povestit acesta pentru gândul.

Ionuţ Grama, 29 ani, interpretul rolului Michael Schaffer, alături de Fernanda Andarde, actriţa care o interpretează pe Isabella Rossi. Foto: the rossi files

"A fost un noroc, iar engleza m-a ajutat", spune actorul care, iniţial, s-a prezentat la castingul organizat de Studiourile MediaPro, în 2009, pentru roluri mai mici. "Am dat probe pentru două roluri micuţe, alături de alţi colegi români. Când am revenit pentru o nouă probă, mi-au spus că engleza mea era destul de bună pentru a părea că sunt american", povesteşte Grama. Aşa a primit actorul al patrulea rol ca importanţă în distribuţia peliculei, după Fernanda Andrade, Simon Quarterman şi Evan Helmuth.

Simon Quarterman şi Evan Helmuth. Foto: Paramount Pictures

Horrorul, filmat în stil documentar în mare parte în Bucureşti, între 30 noiembrie şi 21 decembrie 2009, dar şi la Roma şi la Vatican, pentru o săptămână, aduce în prim plan povestea Isabellei, o tânăra care descoperă adevăruri şocante despre viaţa ei şi a mamei sale.

 

VEZI TRAILER-UL

 

Tânăra Isabella (Fernanda Andrade) a trăit cu impresia că mama ei (Suzan Crowley) a ucis cu brutalitate trei oameni pentru că era bolnavă psihic. Dar, după ce află că de fapt crimele au avut loc ca urmare a unui ritual de exorcizare, fata vrea să afle adevărul împreună cu o echipă de cameramani.

Simon Quarterman şi Fernanda Andrade. Foto: Paramount Pictures

"Am filmat în România, la Studiourile MediaPro, dar şi pe străzile din Centrul Vechi pentru a recrea atmosfera din Italia", a mai spus Grama pentru gândul, precizând că el este practic "operatorul documentarului". "Vocea mea se aude, în anumite cadre apar alături de cameraman, îi spun ce să filmeze", dezvăluie actorul ceva din rolul pe care îl interpretează.

Scenă din The Inside Devil. Foto: Paramount Pictures

Filmul este scris şi regizat de William Brent Bell, un tip entuziast şi plin de energie, după cum îl descrie Ionuţ Grama. "Reuşea să imprime echipei un ritm de lucru alert", povesteşte românul, "şi, în plus credea în proiectul lui". De altfel, Bell a obţinut ulterior finanţare de la Paramount, divizia Insurge - 1 milion de dolari, pentru a finaliza producţia. "Aşa că în octombrie anul trecut ne-am revăzut întreaga echipă pentru a refilma anumite scene şi pentru a adăuga altele noi", mai spune Grama. Potrivit reprezentanţilor Studiourilor MediaPro, în cele patru zile s-au refilmat secvenţe de final modificate de echipa creativă pentru creşterea dinamicii filmului.

The Devil Inside - "proiectul care a obţinut valoarea maximă la cel mai bun preţ"

Andreea Stănculeanu, COO MediaPro Studios, explică pentru gândul: "A fost o mare plăcere să lucram cu echipa The Devil Inside, care este un exemplu de reţetă de succes. Trioul Morris Paulson - producător şi finanţator, William Brent - scriitor şi regizor şi Matt Peterman - scriitor şi producător creativ are o dinamică excepţională, cei trei completându-se perfect. Morris este cel care a înţeles, când Studiourile MediaPro au câştigat proiectul, avantajele economice ale filmării în România, valoarea şi nivelul de calitate pe care îl poate obţine pentru fiecare dolar cheltuit. Matt şi Brent au înteles avantajul artistic al filmării aici, cei doi îndrăgostindu-se de locaţii, de actori, de cascadori, de echipa de efecte speciale. The Devil Inside este un proiect care a cules toate avantajele filmării în România şi a obţinut valoarea maximă la cel mai bun preţ", mai spune Andreea Stănculeanu.

Potrivit acesteia, producătorii filmului care a reuşit chiar în weekend-ul de lansare să detroneze "Mission Imposible 4" vor reveni în România, la Studiourile MediaPro, chiar în această primăvară. "Când am vorbit aseară cu Morris, i-am promis că vom rămâne "lucky charm-ul" lor. Îi aşteptăm în această primăvară cu următorul lor proiect", a declarat pentru gândul Andreea Stănculeanu.

"Suntem foarte onoraţi că am participat la realizarea acestui proiect şi am demonstrat că România continuă să fie una dintre cele mai atractive şi competitive locaţii pentru producţiile cinematografice internaţionale, indiferent de buget", afirmă Andrei Boncea, VP Content, CME.

"Media Pro Entertainment, divizia de conţinut a CME, produce în acest moment televiziune şi cinema în şase ţări din Europa de Est (în România, Cehia, Slovacia, Croaţia, Slovenia şi Bulgaria), iar succesul impresionant în box-office al acestui film produs în Studiourile MediaPro nu face decât să confirme ambiţia noastră de a deveni şi a fi recunoscuţi drept una dintre cele mai importante companii de producţie si distribuţie din Europa", mai spune acesta.

În The Devil Inside apar şi actorii Claudiu Istodor, Corneliu Ulici, Toma Dănilă, dar şi cascadorul Marius Florian (41 ani), care nu e la prima experienţă internaţională. Nici Grama, nici cascadorul nu au reuşit încă să vadă pelicula cu success de box-office. Ea va avea premiera în România abia în luna martie.

Campanie de marketing: Vaticanul cenzurează filmul

Peste ocean, pelicula a avut parte de o campanie de marketing ingenioasă, fiind catalogat drept "filmul pe care Vaticanul nu vrea ca tu să-l vezi". Mai mult, distribuitorii au lansat chiar şi o aplicaţie de iPad şi iPhone pentru ca fiecare cinefil să poată testa cât este de posedat.

Producătorii au aşteptări mari de la film, comparat de mulţi cu o altă peliculă cu buget minim - Paranormal Activity, care a avut încasări de aproape 200 de milioane de dolari.

Cu toate astea, după un week-end în care a strâns 34,5 milioane de dolari, The Devil Inside nu se bucură de aprecierea criticilor de film.

Cine este Ionuţ Grama

Actorul, în vârstă de 29 de ani, a mai jucat în Closer to the Moon (pe ecrane din 2013), în The Whistleblower - Martor şi acuzator (2010), în rolul unui ofiţer de Relaţii Publice, în Călătoria lui Gruber (2008), în regia lui Radu Gabrea şi, în 2005, în Return of the Living Dead: Rave to the Grave. "A fost primul meu rol într-o coproducţie", spune Ionuţ Grama, la acel moment student în primul an.

Ionuţ Grama, 29 ani. Fotografie din arhiva personală a actorului

Până când The Devil Inside ajunge în România, Ionuţ Grama poate fi văzut pe scândură, la Godot Cafe - Teatru şi la Teatrul Nottara din Bucureşti. "În 13 ianuarie, la Godot avem premiera cu Iulius Caesar de William Shakespeare, în regia lui Eugen Gyemant, iar din februarie reluăm la Nottara Cui i-e frică de Virginia Woolf".

Citește și: