25 vizualizări 7 ian 2008

Criticul de artă Laura Cumming semnează în ediţia de duminică a cotidianului „The Observer” articolul “When seeing is believing” (“Când a vedea cu adevărat înseamnă a crede”). Criticul de artă de la The Guardian dedică mare parte din articolul său expoziţiei artistului român. O expoziţie despre “ce înseamnă să te afli înconjurat de credincioşi în secolul 21 se poate face numai cu artişti internaţionali(..) Nicăieri în Marea Britanie nu s-ar putea face un film ca al lui Dan Acostioaei”, scrie aceasta, „pentru simplul fapt că aici nimeni nu se manifestă aşa.”

Artistul român Dan Acostioaei expune la Tate Modern lucrarea „Crossroad” („Răscruce”), în cadrul expoziţiei „Illuminations” („Iluminări”), alături de Lida Abdul, Sanford Biggers, Caraballo Farman şi Valérie Mréjen. Curatorii expoziţiei care-şi propune să exploreze relaţia dintre credinţa religioasă şi condiţiile politice şi sociale contemporane, scriu în textul de prezentare că folosirea unui asemenea subiect - practicile religioase - „provoacă reflecţie şi transformare“. L-am întrebat pe artist despre ce fel de “transformare” ar putea fi vorba? “Cred ca transformările ţin mai degrabă de revelaţiile pe care le poate avea publicul, conştientizarea unor aspecte necunoscute înainte”, ne-a declarat Acostioaei. “

„Crossroad“ este un comentariu critic. Titlul e un joc de cuvinte care funcţionează identic şi în româneşte şi în englezã - a explicat acesta. Cred că lucrarea mea se integrează în textura expoziţiei, intrând în relaţie cu celelalte piese video care oferă faţete diferite ale unui gen de rezistenţă prin gest”, a adăugat Acostioaei, considerând că celelalte lucrări i se par de impact pentru că “fac referinţă la subiecte grave, mai puţin vizibile, gesturi care sunt consecinţe ale unor evenimente fierbinţi din istoria recentă.”

Articolul integral la: http://arts.guardian.co.uk/art/visualart/story/0,,2235918,00.html

Info plus:

ICR Londra plănuieşte să sprijine în aprilie-iunie 2008 participarea artistului Mircea Cantor la Muzeul Modern Art Oxford, cu lucrarea “New Commissions”. De asemenea, institutul se va implica în “London Festival of Architecture” din iunie-iulie 2008, sprijinind un proiect de arte vizuale din cadrul festivalului, curator Mihnea Mircan.

Citește și: