Raluca Lazaroi
910 vizualizări 3 feb 2019

Duminică, la ora 10.30 (20.30 ora României) Tibi Uşeriu a luat startul într-o nouă competiţie extremă - Yukon Arctic Ultra, maraton care se desfăşoară în Canada, într-o zonă sălbatică, la temperaturi care pot ajunge până la -50 de grade Celsius.

Competiţia este considerată mai dificilă decât maratonul 6633 Arctic Ultra pe care bistriţeanul Tibi Uşeriu l-a câştigat de trei ori consecutiv, fiind mai lung şi desfăşurându-se printr-o zonă sălbatică.

Prin participarea la acest maraton, sportivul din Bistriţa-Năsăud vrea să facă cunoscut un proiect al unei organizaţii, legat de Via Transilvanica, un drum turistic de 1.000 de kilometri prin România.

”Într-o bună zi, după ce am stat o vreme îndelungată de unul singur, am descoperit că există posibilitatea să alerg. De atunci, alergarea a devenit pentru mine sinonimă cu libertatea,” a scris Tibi Uşeriu pe Facebook la puţin timp după ce a ajuns în Canada. ”Sinonimă cu un parcurs şi cu un sens. Nu am alergat niciodată de dragul performanţei sportive, pentru bani sau pentru premii. Am urmărit mereu ceva personal. Am căutat să mă împac iar şi iar cu mine însumi, să mă regăsesc. Cu fiecare cursă în care mă implic, descopăr un alt Tibi decât cel pe care îl ştiam cândva. În ‪3 februarie, voi lua startul la o nouă cursă extremă: Yukon Arctic Ultra. Voi încerca să parcurg cei aproape 700 de kilometri cu gândul la un drum de acasă, al nostru. Fiindcă Via Transilvanica, o să vedeţi, într-o bună zi va face parte din viaţa multor români şi străini. Alerg aşadar ca ambasador al Via Transilvanica.”

Maratonul Yukon Arctic Ultra are 700 de kilometri, se desfăşoară într-o zonă sălbatică din Canada, pe traseul folosit de cel mai dur concurs de atelaje canine din lume. Tibi Uşeriu este singurul român care s-a înscris în concurs, la proba de 700 de kilometri, probă la care concurează 41 de persoane. Anul trecut, un singur concurent a reuşit să termine cursa şi alţi doi au suferit amputaţii din cauza degerăturilor.

Maratonul Yukon Ultra Artctic va avea loc în perioada 3-16 februarie, pe traseul Whitehorse (start) - Muktuk - Dog Grave Lake - Braeburn - Ken Lake - Carmacks - McCabe - Pelly Crossing - Pelly Farm - Scroggie Creek - Dawson City (sosire), recordul de parcurgere a distanţei fiind de 7 zile.

Anul trecut, maratonistul Tibi Uşeriu a reuşit, pentru a treia oară consecutiv, să treacă primul linia de sosire maratonului 6633 Arctic Ultra şi să fluture steagul României, fiind singurul român care a reuşit să termine cursa de 618 kilometri.  

 

Citește și: