Alexandra PELE
7569 vizualizări 5 feb 2014

Un pasionat de fotografie a găsit imaginile celui despre care se crede că ar fi fost primul fotograf profesionist din România. Acum, Cezar Popescu, cel care a făcut descoperirea, încearcă să digitalizeze colecţia de fotografii. Povestea din spatele pozelor rămâne însă un mister, detalii despre personajele din imaginile găsite lipsind cu desăvârşire, scrie revista Time.

Costică Acsinte a fost fotograful Armatei Române în timpul Primului Război Mondial. După încheierea conflagraţiei, Acsinte şi-a deschis un studio foto în Slobozia, fiind, pentru mai bine de două decenii, singurul fotograf profesionist din România.

Până la moartea sa, în 1984, a reuşit să strângă o arhivă impresionantă de peste 5.000 de negative şi sute de imagini.

Arhiva poate fi găsită aici

"Oricine ar fi avut nevoie de o fotografie ar fi trebuit să vină la studioul său", spune Cezar Popescu, fost avocat, actualmente fotograf. Popescu şi-a dedicat mai mulţi ani din viaţă digitalizării imaginilor lui Acsinte, o arhivă antropologică a cărei valoare nu a fost recunoscută de nicio instituţie publică.

Popescu, al cărui tată a lucrat cu Acsinte în trecut, a găsit imaginile în urmă cu câţiva ani, când un muzeu de istorie din provincie a publicat câteva cărţi poştale. Muzeul achiziţionase arhiva de la familia fotografului, însă negativele şi imaginile erau într-o stare deplorabilă, fiind păstrate în cutii deschise. Popescu i-a convins pe reprezentanţii muzeului să îl lase să le scaneze înainte de a se degrada complet.

"Bucată cu bucată, sper să adaug tot mai multe informaţii (despre imagini n.r.), însă, principala mea grijă acum este să le digitalizez. Zi de zi observ cum se degradează tot mai mult", a precizat fostul avocat.

Citește și: