Vă prezentăm în continuare 10 dintre cele mai frumoase parcuri şi rezervaţii naturale din Europa:

  1. Parcul Naţional Triglav

Parcul Naţional Triglav este singurul parc naţional din Slovenia şi poartă numele celui mai înalt munte din ţară, cu o altitudine de 2.864 de metri. Rezervaţia naturală este considerată un adevărat paradis montan, care adăposteşte cascade impresionante, lacuri, păduri şi pajişti, dar şi 33 de aşezări umane. Parcul Naţional Triglav a fost declarat obiectiv UNESCO în anul 2003.

sursa foto: 29cm/Flickr

  1. Parcul Natural Bialowieza

Parcul Natural Bialoweza este situat pe teritoriul a două ţări, Polonia şi Belarus, şi este printre puţinele zone din Europa unde se mai găsesc păduri seculare. Rezervaţia ocroteşte mai multe specii de plante şi animale, dar cel mai important element faunistic este bizonul european. Parcul Naţional Bialowieza este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Potrivit UNESCO, pădurea este „singurul exemplu natural conservat de pădure seculară, precum cele care acopereau cândva întreaga Europă”, conform dw.de.

sursa foto: 29cm/Flickr

  1. Rezervaţia naturală Elveţia saxonă

Această rezervaţie naturală are o suprafaţă de 36.000 de hectare şi se află la graniţa dintre Germania şi Cehia. Elveţia saxonă este cunoscută pentru aspectul romantic pe care îl are, datorită peisajului unic, alcătuit din  formaţiuni stâncoase, văi adânci, platouri şi defileuri. Acest relief poate fi admirat printr-o plimbare pe Elba, cu unul dintre cele mai vechi vapoare cu zbaturi din lume sau cu tramvaiul Kirnitzschtal.

sursa foto: Raymond Chan/Flickr

  1. Parcul Naţional Lacurile Plitvice

Rezervaţia naturală din Croaţia este cel mai vechi parc naţional din sud-estul Europei. Numele lui provine de la cele 16 lacuri de pe teritoriul său, care sunt legate între ele prin cascade. Parcul naţional Lacurile Plitvice este vizitat anual de peste un million de turişti, poate şi datorită faptului că aici au fost filmate scenele din ecranizările romanelor lui Karl May, potrivit descopera.ro.

sursa foto: Dennis Jarvis/Flickr

  1. Parcul Naţional Tatra

Munţii Tatra sunt cei mai înalţi din lanţul carpatic şi adăpostesc două parcuri naţionale, unul pe teritoriul Slovaciei, Tatransky Narodny Park, şi celălalt pe teritoriul Poloniei, Tatranski Park Narodowy. Parcul Naţional Tatra, Slovacia, este primul parc naţional (şi rezervaţie naturală) din istoria ţării şi a fost înfiinţat în 1948. Sălbăticia munţilor Tatra a permis ca 1.400 de specii de plante, dintre care 40 nu mai cresc în alte părţi ale lumii, să trăiască pe aceste meleaguri. Printre cele mai des întâlnite mamifere se numără caprele negre, urşii, marmotele, lupii, râşii, cerbii şi mistreţii.

sursa foto: Dennis Jarvis/Flickr

  1. Parcul Naţional Loch Lomond

Parcul Naţional Loch Lomond este situat pe teritoriul Scoţiei şi a fost de-a lungul timpului sursă de inspiraţie pentru diferiţi poeţi. Parcul adăposteşte peste 20 de lacuri, munţi stâncoşi, păduri virgine, dar oferă şi un habitat perfect pentru numeroase specii de animale. În fiecare primăvară, egretele poposesc în parc pentru a se împerechea. Altă specie rară de păsări care poate fi întâlnită aici este cocoşul de munte, conform visitscotland.com.

Sursa foto: A Bremner/Flickr

  1. Parcul Naţional Gran Paradiso

Parcul Naţional Gran Paradiso este primul parc naţional din Italia şi este situat pe teritoriul Alpilor. Este cunoscut pentru ocrotirea capricornului, specie dispărută din restul Alpilor italieni. Aici se găseşte un relief glaciar spectaculos, alcătuit din 57 de gheţari.

sursa foto: A Bremner/Flickr

  1. Parcul Naţional Vatnajökull

Parcul Naţional din Islanda este deosebit deoarece aici se află un relief unic şi spectaculos, format din vulcani, gheţari, văi şi platouri. Aici poate fi văzută şi una dintre cele mai mari cascade din Europa, Dettifoss. La baza gheţarului Vatnajökull, gheaţa are 1.000 de ani vechime, iar în unele locuri, chiar şi 1.000 de metri grosime.

sursa foto: Andrés Nieto Porras/Flickr

  1. Parcul Naţional Olimp

Parcul Naţional Olimp a fost înfiinţat în anul 1938, din două motive: pentru protejarea cadrului natural din Grecia şi pentru includerea muntelui Olimp, care a găzduit, în mitologia greacă, 12 zeităţi. Spre deosebire de restul peisajelor mediteraneene din Grecia, Parcul Naţional de aici oferă un relief stâncos, chei spectaculoase şi păduri dese. Aici sunt ocrotite peste 1.700 de specii de plante, 23 dintre ele fiind endemice, potrivit gradinamea.ro.

  1. Parcul Naţional Munţii Rodnei

Parcul Naţional Munţii Rodnei este al doilea parc ca mărime din România şi a fost înfiinţat în anul 1932. Pe suprafaţa de 47.177 hectare se găsesc peste 1.000 de specii de plante, 67 de lacuri glaciare şi 650 de specii de fluturi, una dintre ele fiind unică în România. Dacă ajungeţi în Parcul Naţional Munţii Rodnei, nu ezitaţi să vizitaţi un loc inedit, Poiana Narciselor, scrie emunte.ro.

sursa foto: Robert Sarkozi/Flickr

 

Citește și: