În secolul vitezei, oamenii apreciază din ce în ce mai mult concediile şi timpul liber, din dorinţa de a scăpa de stres. Astfel, Business Insider publică un top al celor mai eficiente metode prin care, deşi concediul a trecut, oamenii se pot relaxa oricând.

1. Ascultă cel mai liniştitor cântec de pe Pământ, spun specialiştii. Şi nu, nu este vorba despre Enya sau Mozart, ci despre melodia "Weightless" a formaţiei Marconi Union, despre care cercetătorii spun că relaxează mai mult decât alte melodii.

2. Invită-ţi partenerul la sesiune de gesturi tandre. Un studiu realizat în 2009 a arătat că sărutul eliberează substanţe chimice de oxitocină, ceea ce reduce nivelul de cortizol, hormonul stresului.

3. Uită-te la o comedie. Se ştie că râsul este bun pentru organism, fiind cea mai bună metodă prin care poţi combate stresul. Specialiştii au făcut legătura, din nou, între râs şi cortizol, nivelul hormonului stresului fiind la un nivel mai redus la cei care râd.

4. Mergi la yoga. Combinaţiile de respiraţie controlată şi anumite poziţii duc la relaxarea muşchilor, reduc anxietatea, oboseala şi depresia.

5. O atlă metodă prin care te poţi relaxa este să mănânci ciocolată. Potrivit volumului The De-Stress Diet, studiile arată că 40 de grame de ciocolată neagră pe zi te ajută să eliberezi "chimicale fericite", cunoscute ca beta-endorfine.

6. Crează-ţi propiru "trăgaci mental". Mai exact, specialitşii susţin că este bine ca fiecare om să îşi stabilească un fel de "întrerupător", ceva care să declanşeze automat starea de acalmie atunci când urmează o perioadă stresantă.

7. Animalele au un efect benefic asupra oamenilor, ajutând la eliberarea de stres..

8. Alcoolul, în cantităţi mici, te poate ajuta în situaţiile stresante şi obositoare.

9. Mestecatul gumei s-a dovedit că ajută un individ să se destreseze tocmai pentru că reduce cantitatea de cortizol.

10. Nu mai răspunde la telefon, cel puţin până te calmezi. Încearcă să ignori mesajele şi apelurile primite, cel puţin dacă au legătură cu serviciul.

Citește și: