Mădălina CHIŢU
649 vizualizări 6 mar 2011

Televizorul, programul încărcat de la muncă, lipsa comunicării şi gelozia sunt doar câţiva dintre factorii care influenţează în mod negativ evoluţia unei relaţii. Consilierii de cuplu citaţi de site-ul uk.lifestyle.yahoo.com au realizat o listă cu cei 10 duşmani ai unei relaţii.

Televizorul stinge flacăra pasiunii. Renunţi la cina luată în faţa ecranului, deoarece acesta distrage atenţia şi vă face să neglijaţi prezenţa partenerului. Pentru ca o relaţie să dureze trebuie să existe comunicare, iar televizorul nu vă mai permite să vorbiţi cu persoana iubită.

Statul în casă. Odată cu oficializarea relaţiei, tot mai multe cupluri au tendinţa de a renunţa la cinele luate la un restaurant sau la întâlnirile în oraş. Singurele ieşiri sunt cele din obligaţie faţă de vreo cunoştinţă. Specialiştii recomandă ca cel puţin o dată pe lună să vă surprindeţi partenerul cu escapade.

Munca în exces. Consilierii de cuplu subliniază faptul că orele suplimentare sunt inamici de temut ai unei relaţii. Potrivit experţilor, dincolo de faptul că partenerul este tot mai des neglijat, atitudinea dumneavoastră este una destul de irascibilă, iar când ajungeţi acasă sau ieşiţi în oraş munca este singurul subiect de discuţie pe care îl aveţi. Oboseala îşi pune amprenta şi asupra vieţii sexuale. Astfel, specialiştii recomandă să vă faceţi un program strict de muncă.

Lipsa intimităţii. Faptul că vă cunoaşteţi de mult timp şi că vă împărtăşiţi cele mai ascunse gânduri nu înseamnă că nu aveţi dreptul la intimitate. Acest lucru creează un mister între cei doi parteneri, iar flacăra rămâne mereu aprinsă.

Gelozia dusă la extrem. O vorbă din popor spune că cine nu este gelos nu iubeşte. Gelozia este una dintre cele mai frecvente cauze care duc la eşecul relaţiilor. Specialiştii precizează că în cazuri extreme, ea poate duce la violenţe şi abuzuri. Încrederea este criteriul de bază într-o relaţie. Dacă acest lucru nu există, atunci nu vă aşteptaţi să vă petreceţi restul vieţii împreună.

Lipsa comunicării este absolut nefastă pentru relaţia de cuplu. Consilierii spun că, dacă partenerii nu ştiu să îşi împărtăşeacă gândurile, bucuriile, frustrările şi opiniile, relaţia nu are cum să meargă. Se mai întâmplă ca din când în când cei doi să nu aibe ce să îşi comunice sau pur şi simplu să nu dorească să vorbească, dar dacă tăcerea în cuplu devine un obicei, cel mai indicat ar fi să vă adresaţi unui specialist.
Abstinenţa. Sexul joacă un rol esenţial în relaţia de cuplu. Mai mult, specialiştii susţin că din cauza abstinenţei sexuale pot apărea probleme hormonale, dar mai ales emoţionale, precum depresiile sau nevrozele. Persoanele care nu au raporturi sexuale regulat pot suferi dezechilibre în plan hormonal şi metabolic.

Minciuna, trădarea şi incapacitatea de a vă ţine de cuvânt. Specialiştii afirmă că aceşti trei factori vor determina partenerul să nu mai simtă nicio motivaţie de a mai continua relaţia.

Lipsa planurilor. Pentru ca o relaţie să fie de durată, ambii parteneri trebuie să îşi facă zilnic planuri împreună pentru ziua de mâine. Astfel, se va crea o legătură strânsă între parteneri, iar monotonia nu va interveni în relaţia de cuplu.

Neglijenţa. Nu spune nimeni că zilnic trebuie să aruncaţi banii pe cadouri scumpe, dar în nici un caz nu trebuie să oferiţi atenţii partenerului doar cu ocazii bine stabilite, cum ar fi ziua de naştere. Consilierii recomandă să vă surprindeţi partenerul, atunci când se aşteaptă mai puţin.

Citește și: