458 vizualizări 11 mai 2009

Un nou tratament pentru femeile cu cancer mamar în stadiu avansat a fost lansat, ieri, la Bucureşti, medicaţia fiind recomandată în cazurile în care boala a progresat în ciuda terapiilor standard. „Medicamentul reprezintă o nouă terapie pentru pacientele cu o formă deosebit de agresivă de cancer de sân avansat sau metastatic ale căror opţiuni terapeutice sunt limitate după ce boala de care suferă a progresat rapid, în pofida tratamentului cu terapiile standard”, a declarat dr. Alexandru Eniu, şeful secţiei Spital de Zi, din cadrul Institutului Oncologic „Ion Chiricuţă” din Cluj.

În 2006, în România, 50 de femei din 100.000 au fost diagnosticate cu cancer la sân, fiind înregistrate peste 5.500 de cazuri noi. Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor şi reprezintă a doua cauză principală a deceselor provocate de această maladie - după cancerul pulmonar. În 2007, au fost înregistrate peste 3.000 de decese prin cancer de sân la femei. Programul Naţional de Oncologie susţine tratamentul pacientelor cu cancer mamar. „În anul 2007, au fost trataţi 85.000 de pacienţi, cu un cost de aproximativ 4.400 lei pentru un pacient, iar în 2008 s-a înregistrat o creştere a fondurilor per pacient de până la 6.594 de lei, fiind trataţi 90.474 bolnavi”, a declarat prof. univ. dr. Irinel Popescu, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Potrivit lui Popescu, noua terapie ar putea fi inclusă în protocoale terapeutice, dar întrucât este foarte scumpă, ar trebui probabil să existe asigurări suplimentare de sănătate sau coplată. Costul acestui medicament este de 8.900 lei pentru o cutie cu tablete care acoperă tratamentul timp de o lună. „Încercăm să obţinem o compensare a produsului cu cel puţin 10 la sută”, a declarat Patrick Desbiens, director general al companiei producătoare. Cancerul de sân este o boală în care celule maligne (canceroase) se dezvoltă din ţesutul mamar.

Carcinomul mamar inflamator este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, în care sânul prezintă semne inflamatorii - roşeaţă, căldură locală, tumefacţie. Vârsta şi prezenţa cancerului de sân în familie creşte riscul de apariţie a acestuia la descendenţi. În prezent, tratamentul standard al cancerului mamar implică tratament chirurgical, radioterapie, chimioterapie sau hormonoterapie.

Citește și: