Mădălina CHIŢU
10635 vizualizări 6 iun 2011

O nouă procedură care foloseşte un un balon ce funcţionează pe bază de electrozi, conceput pentru a elimina celulele bolnave din esofag, s-a dovedit extrem de eficientă în tratarea unei anumite forme de cancer în gât, boală care afectează un britanic din 200, informează Daily Mail.

Diagnosticaţi cu sindromul Barrett sau esofagul Barrett, afecţiune ce predispune la cancer în gât, pacienţii care au recurs la această procedură s-au vindecat complet, iar boala nu a recidivat.

Esofagul Barrett este o maladie dobândită a joncţiunii esofagogastrice, care evoluează din boala de reflux gastroesofagian având caracter progresiv şi complicaţi severe în perspectivă, printre care şi apariţia cancerului în gât.

Potrivit medicilor oncologi, acest sindrom nu determină simptome specifice. Simptomele sunt mai degraba cele ale bolii de reflux gastroesofagian. Majoritatea pacienţilor au un istoric îndelungat de simptome de reflux manifestate prin arsuri retrosternale, durere la înghiţire, regurgitare sau salivare în exces.

Potrivit statisticilor de specialitate, 25% dintre pacienţi sunt complet asimptomatici până la instalarea complicaţiilor sau acuză simptome minime de reflux gastroesofagian. Datele mai arată că 90% din persoanele care au esofag Barrett nu solicită consult medical rămânând nediagnosticaţi. Esofagul Barrett se poate complica cu formarea de ulceraţii profunde care pot sângera. Medicii menţionează că o persoană din 100 care suferă de acest sindrom prezintă un risc crescut să se îmbolnăvească de cancer în gât.

Specialiştii spun că persoanele care suferă de cancer în gât, determinat de sindromul Barrett, au urmat un tratament care să le menţină refleuxul gastroesofagian sub control înainte de a recurge la această intervenţie. În tot acest timp, pacienţii au fost monitorizaţi pentru a vedea cum evoluează celulele canceroase de la nivelul esofagului.

În cazul în care nu au apărut complicaţii, pacienţii au fost supuşi unei intervenţii non-chirurgicale. Ei nu au fost anesteziaţi ca în cazul operaţiilor clasice de extirpare a cancerului în gât, ci li s-a introdus pe esofag un dispozitiv ce are un balon acoperit cu electrozi. Cu ajutorul unei camere video incorporate în acest dispozitiv, medicul a poziţionat balonul cu electrozi pe zona de tratament, distrugând stratul de celule cancerose existente în această parte a corpului. Pacienţii supuşi acestei intervenţii nu simt niciun fel de durere, ci doar o senzaţie de disconfort. Procedura este atât de sigură încât pacienţii pot părăsi spitalul în câteva ore.

Dr. Laurence Lovat, gastroenterolog la University College Hospital din Londra, a fost unul dintre medicii care a utilizat această nouă tehnologie. "Deşi este un tratament nou, rezultatele obţinute au fost spectaculoase, spre deosebire de metodele clasice", spune specialistul.

Citește și: