Mihai SCHIAU
16854 vizualizări 18 apr 2012

Bărbaţii care suferă de cancer la prostată ar putea fi supuşi unui tratament cu ultrasunete, care are o şansă de reuşită de 90% şi nu are nici efecte adverse, scrie Daily Mail.

Terapia ţinteşte doar tumorile şi nu afectează ţesuturile sănătoase mai mult decât tratamentul obişnuit, prin radioterapie.

Noua procedură, numită High-intensity focused ultrasound (HIFU), este deja folosită în spitalele şi clinicile private din Marea Britanie. Prin HIFU, se tratează jumătatea bolnavă a prostatei, scrie Daily Mail.

Practic, prin HIFU, o undă sonoră este concentrată pe o suprafaţă a prostatei egală cu un bob de orez. Unda încălzeşte ţesutul la 80 de grade Celsius şi îl face să vibreze, distrugând celulele contaminate. Apoi, în maximum 24 de ore, pacientul poate fi externat.

Metoda ar putea fi implementată la nivel mondial în doi ani

Noua metodă poate fi folosită nu doar pentru vindecarea cancerului, ci şi pentru depistarea acestuia sau a altor boli, cum ar fi impotenţa.

Daily Mail scrie că, în prezent, radioterapia vindecă total numai jumătate dintre cazurile de cancer la prostată. În cazul testelor cu ultrasunete, doar patru dintre cei 41 de subiecţi au ajuns să sufere de impotenţă, la un an de la încheierea tratamentului. Iar, în total, 95% dintre bărbaţi au scăpat complet de cancer.

Studiul a fost realizat de medicii de la spitalul Universităţii din Londra, iar dr. Hashim Ahmed spune că tratarea cancerului la prostată prin unde sonore ar putea fi realizată la nivel mondial în doi ani.

Cancerul la prostată este cel mai comun tip de cancer la bărbaţi, însă mulţi dintre aceştia preferă să nu facă tratament, din cauza efectelor adverse.

Citește și: