Deşeuri toxice rezultate în urma tratării vâscozei, un material care se presupune că respectă toate normele etice, au transformat râurile în bazine în care sunt deversate toxinele rezultate în urma acestor procese, astfel că apa de băut a fost contaminată, acest lucru fiind corelat cu riscul de apariţie a cancerului. 
 
Reprezentanţii grupului susţin că au descoperit „dovezi clare" că producătorii de vâscoză deversează reziduurile poluante netratate în sursele locale de apă. De exemplu, locuitorii din Provincia Java de Vest din Indonezia au fost zăriţi spălând produsele din vâscoză în râu, expunându-se direct la chimicalele conţinute în acest material. Jurnaliştii au aflat atunci că nimeni nu mai înoată în râul respectiv. 
 
În apropierea unei alte fabrici din Jiangxi, China, producţia de vâscoză se pare că a făcut apa Lacului Poyang să devină neagră, omorând peştii şi creveţii şi împiedicând creşterea culturilor din regiune. În Madhya Pradesh, India, zonă care găzduieşte o mare fabrică de vâscoză, membrii multor familii au fost diagnosticaţi cu cancer sau diformităţi la naştere, după ce pânza freatică şi solul au fost contaminate de poluarea industrială. 
 
„Producţia iefină, guvernată de o industrie a modei în schimbare rapidă şi combinată cu regulile pentru protecţia mediului extrem de laxe din China, India şi Indonezia se dovedeşte că formează un mix toxic", au transmis cei de la Changing Markets. Astfel, dacă industria modei nu ia rapid măsuri pentru a înlătura pagubele produse de producţia de vâscoză, acestea se vor accentua mai arată investigaţia citată. 
 
O cerere fără precedent în industria vestimentară la nivel global, alimentată de populaţia în continuă creştere şi de cerinţele clasei de mijloc sunt doar câţiva dintre factorii care conduc la concluzia că producţia de vâscoză nu va fi abandonată, dimpotrivă, va prospera. Managerul de campanie al Changing Markets, Natasha Hurley, a declarat că „acest raport dezvăluie că unele dintre cele mai mari branduri ale lumii închid ochii la practici cel puţin discutabile utilizate în lanţul lor de producţie. 
 
„Cu o poluare a apei care este recunoscută drept un risc major pentru mediul de business, trecerea la procese de producţie mult mai sustenabile şi mai sigure ar trebui să fie un punct esenţial pe agenda marilor retaileri. Marile branduri de fashion au o asemenea putere de cumpărare încât i-ar putea presa pe furnizori să renunţe la metodele controversate cu un efort relativ mic", a adăugat reprezentanta Changing Markets. 
 
Organizaţia a calculat că 10 dintre aceste mari companii controlează în jur de 70% din producţia globală de vâscoză, ceea ce se traduce într-o oportunitate clară pentru o transformare rapidă a mediului în acest sector. Grupul a făcut apel la marile nume ale industriei de fashion să meargă spre obţinerea acestui material într-un mod care să nu prejudicieze mediul înconjurător, asistând şi producătorii cu tot ceea ce înseamnă costuri de tranziţie. H&M, Inditex, deţinătorul Zara, şi Marks&Spencer au fost contactate de Independent, însă au refuzat să comenteze acuzaţiile. 
 

 

Citește și: