Florin Jinga
763 vizualizări 7 oct 2018

Când vine vorba de decizii dificile, eşti adesea confruntat cu o dilemă: o opţiune ar putea exclude alte opţiuni mai bune. Ca fiinţă umană, iei în medie cam 100.000 de decizii pe zi, majoritatea în mod inconştient, de la modul cum mergi la locul de muncă până la când să te aşezi pe toaletă, informează Business Insider.

Iată cum funcţionează metodele propuse de cercetător.

Explorează, Exploatează, Compromis

Imaginează-ţi că te confrunţi cu o dilemă. Ai două variante. Fie să aduni cât mai multe informaţii despre un nou restaurant, fie să mergi la unul cunoscut, pe baza informaţiilor pe care le ai deja.

Griffiths face câteva recomandări: "Mai întâi trebuie să te întrebi cât timp ai. Când ai puţin timp, este mai bine să foloseşti opţiunea "Exploatează", ceea ce înseamnă că ar trebui să utilizezi informaţiile deja disponibile.

Dacă aveţi mai mult timp, cercetătorul recomandă opţiunea "Explorează", ceea ce înseamnă că vei strânge informaţii noi şi o să încerci un restaurant nou.

"Poţi să foloseşti din nou aceste informaţii în viitor, când vrei iei o decizie similară", a spus el.

Metoda FIFO (Primul venit, primul servit)

Deciziile mai complexe pot fi luate folosind un alt tip de logică a calculatorului.

Griffiths recomandă principiul FIFO, pe care computerele îl utilizează pentru a gestiona memoria. Poţi aplica aceeaşi logică pentru a organiza lucrări şi fişiere sau chiar pentru garderobă.

Asta înseamnă că, dacă, de exemplu, există o limită a spaţiului pe care îl ai în dulap, ar trebui să îţi aranjezi articolele de îmbrăcăminte în funcţie de cât de des le porţi.

Practic, îţi pui hainele pe care le-ai purtat cu mult timp în urmă în spatele dulapului, deoarece şansa de a purta aceste articole de îmbrăcăminte cât de curând este relativ mică.

Prin asigurarea accesului uşor la articolele pe care le-ai purtat cel mai recent, uşurezi găsirea acestora, economisind timp de fiecare dată când mergi la dulap dimineaţa.

Numărul magic 37

Odată cu deciziile consumatoare de timp, Griffiths recomandă utilizarea principiului "opririi optime".

De exemplu, pentru a găsi în mod eficient cel mai bun apartament posibil, Griffiths crede că ar trebui să te uiţi la 37% din piaţă şi apoi să faci o ofertă pentru următorul apartament care îţi place, cu condiţia să îndeplinească cerinţele tale şi este mai bun decât proprietăţile anterioare pe care le-ai văzut.

Dacă eşti dispus să cauţi aproximativ o lună, trebuie să iei o decizie după 37% din acel moment, adică după 11 zile. După aceasta, probabilitatea de a găsi cel mai bun apartament posibil este de asemenea 37%.

Foto: Hepta

Citește și: