166 vizualizări 7 sep 2010

Însă metodele de studiu transmise din generaţie în generaţie nu sunt neapărat cele mai bune. De exemplu, să-ţi ţii copilul într-o cameră protejată de orice zgomote şi departe de fereastra care i-ar putea oferi ceva mai interesant de văzut decât o pagina de manual ar putea să nu fie tocmai productiv, scrie New York Times citând o serie de studii făcute în ultimii treizeci de ani.

Într-un experiment psihologic clasic, realizat în 1978, oamenii de ştiinţă au analizat două grupuri de studenţi care trebuiau să înveţe o serie de 40 de cuvinte în două camere diferite.

O parte dintre ei învăţau într-o cameră fără ferestre, în timp ce ceilalţi studiau într-o încăpere modernă, cu vedere spre curte. Cei care aveau fereastră în cameră s-au descurcat mult mai bine decât cei care n-aveau absolut niciun pretext să fie distraşi de la studiu, au văzut psihologii. De atunci, experimentul a fost repetat, cu acelaşi rezultat, şi în cazul multor alte materii. "Ce credem că se întâmplă este că, atunci când contextul exterior este variat, informaţia este îmbogăţită, ceea ce încetineşte procesul de uitare", a explicat pentru New York Times psihologul Robert A. Bjork, de la Universitatea din California.

Dacă, în loc să înveţe mereu în aceeaşi cameră, o persoană alternează încăperile de studiu, are toate şansele să reţină mai multă informaţie, cred psihologii. Aşa cum se întâmplă şi în cazul în care învaţă deodată mai multe concepte distincte, dar care au legătură între ele, în loc să se concentreze intens pe un singur subiect. "Ştim aceste principii de ceva timp şi este de mirare că şcolile nu apelează la ele. În loc de asta, defilăm cu tot felul de credinţe despre ce ar putea merge, care sunt greşite", mai spune Bjork.

Într-un experiment publicat luna trecută în revista Psychology and Aging, cercetătorii au stabilit că studenţii care au văzut, în aceeaşi sesiune de învăţare, lucrările a 12 pictori necunoscuţi lor au putut face mai bine diferenţa între stilurile acestora decât cei care îi studiau pe artişti pe rând. În cadrul unui alt experiment, elevii de clasa a patra care au studiat modalităţile de rezolvare a mai multor tipuri de probleme de geometrie s-au descurcat mult mai bine la teste decât cei care au învăţat să rezolve pe rând tipurile de probleme. Un alt instrument eficient de învăţare este reprezentat de teste. "Testarea nu doar măsoară nivelul de cunoaştere, ci îl şi schimbă. Îl schimbă din fericire în direcţia cea bună", apreciază psihologii.

Citește și: