Raluca ION
298 vizualizări 2 nov 2010

"Hey, hey, Sarkozy, why don't you like the gypsy" îl întreabă membrii trupei Vama pe preşedintele Franţei, în single-ul creat în urma reportajelor despre aşa zisele "repatrieri voluntare" ale rromilor. "Ideea acestui cântec s-a născut acum trei săptămâni în parcarea de la Sala Palatului. I-am spus lui Gelu (clăparul Vama) «Băi, ce ar fi să facem un cântec despre Sarkozy şi cum se bate el cu ţiganii»", povesteşte Tudor Chirilă, solistul trupei Vama.

Astăzi şi cântecul, un gypsy punk, şi videoclipul sunt gata. Înainte de a compune piesa, Tudor Chirilă s-a documentat zdravăn şi, ca să nu nedreptăţească pe nimeni, a inclus în ea şi poziţia francezilor în ceea ce priveşte problema rromilor.

"Nu-l acuzăm pe Sarkozy decât de ridicol şi de absurd"

Cel care le-o prezintă românilor este Ralflo, un poet francez care face slam, versuri turuite în timp record în faţa spectatorilor. "Ne-am pus problema, ce facem, noi ne apucăm să îl criticăm pe Sarkozy, dar cum se văd lucrurile din partea cealaltă?", explică Tudor Chirilă. Iar Sarkozy are pentru ce să fie criticat.

"Noi nu-l acuzăm pe Sarkozy decât de ridicol şi de absurd. Problema e că de la ridicol şi absurd până la Holocaust şi război nu-i foarte mult. Mie mi s-a părut absurd să spui că îi trimiţi înapoi în România «voluntar» când e evident că nu e aşa. E absurd să-i ceri României să-i integreze, dar tu, stat vechi în Uniunea Europeană, să nu poţi face acest lucru", spune Tudor Chirilă. Versul cheie din cântec este "Dacă toţi ţiganii ar fura, Tour Eiffel ar dispărea", care arată că dacă toţi rromii ar fi atât de hoţi pe cât sugerează oficialii francezi, emblema Parisului ar fi demult vândută la fier vechi.

O parte din videoclipul regizat de Serge Zănoagă a fost filmată în Mogo­şoaia. "A fost extraordinar la filmări, n-am mai râs de mult aşa. Am început filmările în 5 şi le-am terminat într-o sută de oameni, mă simţeam ca în neorealismul italian, când venea circul în oraş şi se strângea toată lumea. Am întâlnit nişte copii foarte drăguţi şi comunicativi, între ei erau 8 copii cu arcuri ade­vărate ca în Robin Hood şi cu săgeţi cu bolţi cu fier în vârf, trăgeau cu arcul în aer şi se jucau. Prin comparaţie cu copiii de la oraşe, ei trăiesc o adevărată copilărie, neafectaţi de tehnologizare", crede Tudor Chirilă.

Trupa Vama va cânta noua piesă joi, la Happy Hour, unde telespectatorii vor putea vedea fragmente din videoclipul care va fi lansat şi în Franţa.

Citește și: