Anca Olteanu
1042 vizualizări 3 ian 2017

Turcia ocupă poziţia a şasea în clasamentul celor mai populare destinaţii turistice, în urma Italiei, cu aproape 40 de milioane de vizitatori pe an.

Numărul vizitelor a scăzut drastic în urma eşuării loviturii de stat şi a atacurilor militanţilor kurzi şi a organizaţiei ISIS. Potrivit companiei de travel intelligence ForwardKeys, numărul turiştilor care au ajuns în Turcia şi au aterizat pe aeroporturi a scăzut cu 21% în 2016.

Chiar şi înaintea atacului din Instanbul, numărul vizitatorilor era aşteptat să scadă cu 22% în primele luni din 2017.

„Din nefericire pentru Turcia, atacul de la clubul de noapte de Anul Nou va continua, cel mai probabil, să stârnească îngrijorări în legătură cu siguranţa destinaţiei”, a declarat directorul executiv al ForwardKeys, Oliver Jager.

Datele analizate de ForwardKeys evidenţiază că rezervările turiştilor în Instanbul au scăzut cu 69% în săptămâna care a urmat bombardării aeroportului din Istanbul în luna iunie.

Turismul reprezintă 5% din economia Turciei, acest sector generând aproape două milioane de locuri de muncă, adică 8% din numărul de joburi, potrivit forumului World Travel & Tourism Council.

Cei mai mulţi vizitatori vin în Turcia din Germania, Rusia şi Marea Britanie, potrivit datelor Euromonitor.

Numărul vizitatorilor ruşi a scăzut drastic după ce Moscova a luat o serie de măsuri pentru a descuraja vizitele cetăţenilor ruşi în Turcia, timp de opt luni după ce forţele armate turce au doborât un avion rusesc de război în decembrie, 2015. Interdicţia a fost ridicată.

Mai multe ţări au avut de suferit la capitolul turism din cauza atacurilor teroriste şi a insecurităţii. Franţa, care este prima destinaţie din lume în materie de turism, cu peste 84 de milioane de turişti în 2015, a experimentat, de asemenea, scăderi ale numărului de vizitatori în urma atacurilor.

Călătorii au optat, în schimb, pentru vizite în locuri precum Spania, Portugalia şi Irlanda.

Citește și: