507 vizualizări 9 aug 2009

În Germania, în ultimii ani, au fost deschise peste 30 de astfel de „hoteluri de fân“. Sintagma „hotel” din denumire este, mai degrabă, grandioasă, pe când conceptul este mult mai simplu: o fermă îşi deschide hambarul pentru oaspeţii care vor să se trântească pe o căpiţă de fân. Este „bio”, aşa că oaspeţii trebuie să-şi aducă propriul sac de dormit, şi este şi ieftin, în jur de 10 euro pe noapte. Este ca şi când ai merge în camping, dar...„înăuntru“. Hotelurile de fân s-au răspândit în linişte în mai toată Germania, pe parcursul ultimilor ani, dar popularitatea lor a început să crească mai mult în ultima vreme, ca o formă alternativă de turism pe timp de criză. Nici românii nu s-au lăsat mai prejos. Câţiva proprietari de pensiuni din Chiojdu, un sat aflat la 80 de kilometri de Buzău, au „inventat” terapia cu fân, cel puţin aşa susţin. Iar invenţia le este certificată de ANTREC. „Este a doua vară când o promovăm”, spune Doina Lezeu, proprietara pensiunii Tata Lice. „Foarte mulţi dintre cei care ne sunt oaspeţi o preferă, şi-n special cei tineri”, mai zice gazda. „Din păcate, celor vârstnici nu le spune mare lucru”, mai zice Doina Lezeu.

„Avem o odaie specială, cu un pat a cărui saltea e plină cu fân, la fel şi pernele sunt umplute cu fân proaspăt”. Potrivit proprietarei, orginala terapie antistres poate fi continuată cu o „saună muntenească”, o baie fierbinte cu plante medicinale aromate. „Pe fundul unui ciubăr din lemn se aşază pietre fierbinţi de râu, colţuroase şi pleavă de fân. Apoi se toarnă apă caldă iar cei curajoşi se scufundă în baia de abur şi plante. Astfel organismul se purifică şi scapă de toxine”, explică gazda.

Terapia cu fân şi sauna sunt incluse în preţul cazării la pensiunea agroturistică  – 100 de lei pe noapte, şi include cazare, trei mese şi un aperitiv de ţuică mortală de Chiojdu, patentată la OSIM, primit din partea casei. Melania Chiş este o altă proprietară de pensiune care a introdus odihna pe fân în oferta turistică.

„E creaţia noastră”, spune gazda, care a imaginat o odaie separată, dotată cu ştergare, saltea,  perne şi trăistuţe tradiţionale, umplute cu otavă de la cea de-a doua coasă.

„Copiii sunt mari amatori să încerce odihna în această cameră. E o metodă de relaxare şi agrement oferită gratis, la fel cum e cafeaua şi dulceaţa pe care le oferim turiştilor”, mai spune proprietara. Cei mai încântaţi sunt clienţii ecologişti însă.

De ce fug europenii de turismul clasic?

Nu pentru că n-au bani, explică Doina Lezeu, ci pentru că s-au săturat de termopane şi de hotelurile clasice.

„Vor ceva inedit şi vor să se integreze în familie”, mai spune proprietara. Pe de altă parte, la polul opus sunt şi români gospodari care nu şi-ar închiria fânul oricâţi bani ar primi la schimb. „Nu ştiu dacă aş face treaba asta, n-aş avea încredere, că trebuie să fi atent cu chibritele acolo. Chiar şi pentru 30 de lei, n-aş dormi bine în noaptea aia, spune Aurica Dălălău, din comuna Sânpaul, Mureş. Mai bine m-aş lipsi de bani. Îi o chestie interesantă, da’ nu ştii pe cine aduci în casă, şi străin, şi român. Nici în români nu ştii dacă poţi să ai încredere în ziua de astăzi”. Ana Urzică, din comuna Subcetate, judeţul Harghita, e mai blândă. Pune doar o condiţie – ca oaspeţii să fie români: „Io vreu, să vie şi să steie. Dacă îs străini, îi primesc dacă mă poci înţălege cu ei. Dacă nu, îi pun să se legitimeze, numai să fie şi un român cu ei, că altfel cum ne înţălegem? Oricine vine, îi bine primit”.

10 euro costă o noapte de dormit într-un hambar în Vest. În România însă, dormitul în fân este gratis

Citește și: