Mihai SCHIAU
3941 vizualizări 12 apr 2012

Dezvoltatorul american Larry Hall construieşte, în preria din Kansas, un "turn al Apocalipsei", unde milionarii planetei se vor putea refugia când vine sfârşitul lumii, scrie Daily Mail.

Până acum, patru bogătaşi speriaţi de perspectiva lui 21.12.2012 au cheltuit în total 7 milioane de dolari, pentru a-şi cumpăra apartamente dotate cu piscină, home cinema şi bibliotecă.

Apartamentele sunt construite într-un siloz abandonat, cu pereţi de beton de 2,7 metri grosime şi 14 etaje sub pământ, destinat să reziste unei explozii atomice.

Hall, care şi-a rezervat lui şi familiei sale un apartament în adăpostul atomic, spune că turnul va fi dotat cu o "fermă interioară", unde vor creşte suficienţi peşti şi legume pentru a hrăni 70 de oameni cât timp au nevoie, dar şi cu o cămară unde va fi depozitată mâncare solidă pentru cinci ani. Cât despre rezervele de apă, acestea vor fi stocate în containere gigantice subterane.

Energia electrică din interiorul turnului va fi asigurată atât din surse convenţionale, cât şi cu ajutorul generatoarelor sau a morilor de vânt. Adăpostul este destinat să protejeze americanii de pandemii, atacuri teroriste sau explozii solare, scrie Daily Mail.

Clădirea va fi una dintre cele mai bine păzite din lume, iar lifturile din interior se vor pune în mişcare doar dacă recunosc amprentele locatarilor, asigură Hall.

Antropologul John Hoopes de la Universitatea din Kansas susţine că proiectul lui Hall va avea succes, deoarece "frica vinde mai bine decât sexul". Hoopes spune că ideea unui loc sigur unde să se refugieze în caz de dezastru îi face pe oameni să se simtă în siguranţă, scăpându-i de frica de moarte. Hall susţine că a demarat proiectul deoarece "ameninţările naturale şi ale omului sunt în creştere" şi trebuie construită o societate în care confortul şi ordinea să domine haosul.

Dezvoltatorul spune că, în turn, contactul cu realitatea este complet rupt. Prin pereţii groşi nu se aude niciun sunet, iar "ferestrele" vor fi de fapt ecrane pe care se proiectează imagini din Paris, New York, dintr-o pădure sau dintr-o plajă. Hall spune că, până acum, a cheltuit patru milioane de dolari pentru reamenajarea turnului şi dotarea acestuia cu mobilier şi aparatură de ultimă generaţie.

Printre cumpărătorii de până acum sau cei interesaţi să achiziţioneze un apartament, se numără "un jucător din liga de hochei, un şofer de curse, un producător de filme şi mai mulţi politicieni faimoşi", spune Hall, fără a da nume. Dezvoltatorul a precizat că telefoanele au început să sune mai ales după recentul cutremur major din Mexic.

Aşa arăta turnul înainte de a fi reamenajat

Aşa va arăta livingul unui apartament

Citește și: