Diana Stancovici
1866 vizualizări 14 apr 2014

Aproximativ 250.000 de persoane au vizitat anul trecut bisericile fortificate din Transilvania. Potrivit oficialilor Bisericii Evanghelice, în sezonul turistic 2013 cei mai mulţi turişti au vizitat Biserica Neagră din Braşov, Biserica din Deal din Sighişoara, precum şi bisericile fortificate din Prejmer, Hărman, Viscri şi Biertan.

Anul acesta, sezonul de vizitare a bisericilor fortificate din Transilvania se va deschide oficial în 20 aprilie, în prima zi de Paşte, şi se va închide la finalul lunii octombrie, peste o sută de evenimente culturale fiind programate în lăcaşele de cult în acest interval, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În acest an continuă programul «Descoperă Sufletul Transilvaniei», destinat turiştilor din România şi din străinătate. Scopul proiectului turistic este promovarea bisericilor fortificate. Sezonul de vizitare începe în 20 aprilie, de Paşte”, au anunţat oficialii Bisericii Evanghelice, vineri, într-o conferinţă de presă la Sibiu.

În noul sezon turistic, care se va închide în 31 octombrie, oficialii Bisericii Evanghelice se aşteaptă la o creştere cu cinci la sută a numărului de turişti care vor dori să viziteze aceste obiective.

FOTO: Biserica Evanghelică din Viscri (Mediafax//Lucian Muntean)

De asemenea, oficialii au anunţat că în acest an se încearcă promovarea nu numai a obiectivelor deja cunoscute, ci şi a unora care până acum au trecut neobservate, precum biserica medievală din Reghin, bisericile fortificate din Curciu, Axente Sever, Aţel sau Cincu şi Cincşor.

În cadrul acestei iniţiative a fost lansat şi „Kirchenburgenpass - paşaport de vacanţă”, document valabil până în 31 octombrie, care le permite turiştilor vizitarea celor mai importante biserici şi castele, precum şi intrarea în Muzeul Central al Bisericii Evanghelice şi în Centrul de dialog şi cultură „Friedrich Teutsch”, ambele aflate în municipiul Sibiu.

„Nu este doar o colecţie de bilete de intrare, ci posesorii lor primesc prin acesta statutul de vizitatori VIP în cadrul programului. În schimbul sumei de 50 lei, acest paşaport de vacanţă oferă accesul la 27 de obiective, printre care bisericile fortificate din Cristian şi Biertan, mănăstirea cisterciană de la Cârţa şi Biserica Neagră din Braşov”, au mai afirmat reprezentanţii bisericii.

Sursele citate au precizat că peste o sută de evenimente, de la concerte de orgă până la invitaţii la mese tradiţionale, sunt oferite vizitatorilor în acest sezon. Cele mai importante evenimente pregătite sunt „Săptămâna obiceiurilor tradiţionale” (22 – 29 iunie) şi Turul ciclist „Bike&Like” (11 – 13 iulie).

Citește și: