88 vizualizări 30 nov 2008

TVR 1 difuzează programe speciale întreaga zi de 1 Decembrie, cu începere de la ora 8. În intervalul 8 - 13, principalul canal al televiziunii publice are în grilă Deşteaptă-te, române!, un talk-show în care moderatorul Mircea Vasilescu şi invitaţii săi vor vorbi despre însemnătatea celor 90 de ani de la Marea Unire. În transmisiuni directe alternative, vor putea fi urmărite Te Deum de la Alba Iulia şi depunerile de coroane şi parada militară de la Arcul de Triumf.
Cu începere de la ora 13, telespectatorii au la dispoziţie o ediţie specială de Tezaur folcloric, documentarul Cum am sărbătorit 1 Decembrie (de la 14.45) şi Timpul chitarelor în Arhiva TVR, o selecţie cu imagini din „arhiva de aur” a câtorva dintre cele mai importante nume pop-rock-folk filmate în anii ’60 – ’80 (de la 15.45).
De la 17.10, Cătălin Ştefănescu şi Cristina Hrinciuc Timuş vor intra în direct la România din suflete. Timp de aproape două ore, cei doi vor fi gazdele unui show în care sunt preţuiţi public românii ale căror cariere şi reuşite internaţionale merită să fie cunoscute.
Seara se va încheia cu Ziua României, Ziua bucuriei, un concert extraordinar prilejuit de Ziua Naţională a României, prezentat de Iuliana Tudor de la ora 21.15. Concertul va fi urmat de filmul românesc Cuibul de viespi, cu Tamara Buciuceanu, George Constantin, Gheorghe Dinică, Tora Vasilescu, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu şi Marin Moraru.
Luni, 1 Decembrie, TVR 2 va avea programul unei zile de weekend. Multe dintre emisiuni vor avea ediţii speciale cu ocazia Zilei Naţionale a României. Acestora li se vor adăuga două spectacole muzicale, unul de folclor, de la ora 15, şi altul susţinut de trupa Phoenix, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, cu ocazia împlinirii a 45 de ani. De la ora 17.30, fanii vor avea ocazia să asculte piesele de succes ale trupei: Andrii Popa, Mugur de fluier, Floarea stâncilor, Canarul, Ştiu că mă iubeşti, Vremuri sau Nunta.
Tot de 1 Decembrie, iubitorii de film vor avea parte de câteva surprize la TVR 2. Cei mici se vor întâlni, de la ora 12.15, cu Hansel şi Gretel, într-o producţie realizată în 2002. Adulţii vor putea urmări, de la ora 19.40, producţia lui Lucian Pintilie din 1968, Reconstituirea, votat de critici drept cel mai bun film românesc din toate timpurile. Seara se va încheia cu comedia romantică Băieţi şi fete, producţie SUA 2000, avându-i în distribuţie pe Freddie Prinze Jr. şi Claire Forlani.
Programul TVR Cultural dedicat zilei de 1 Decembrie va fi concentrat în intervalul 20 - 23. La ora 20, la Cultura fierbinte, Marian Voicu îi invită pe telespectatori, alături de scriitori din republica Moldova, la o lecţie despre Supravieţuirea prin cultură.
La ora 21, publicul va putea urmări un exerciţiu de sinceritate despre un subiect delicat din istoria românilor: documentarul Drama lui Avram Iancu.
La ora 22, TVR Cultural propune o ediţie specială a Jurnalului Cultural, dedicată anului European al Dialogului Intercultural şi al Multiligvismului. Vor fi prezentate scurte interviuri cu directorii centrelor şi institutelor culturale străine din România şi un interviu cu Damian Drăghici, ambasador pentru România în anul European al Dialogului Intercultural şi al Multiligvismului. Invitaţii speciali ai ediţiei sunt trei dintre ambasadorii pentru România: Sandra Pralong, Maia Morgenstern şi Ovidiu Pecican, care vor încerca să răspundă la întrebarea „Ce-aţi lua din cultura română şi aţi aduce în cultura voastră şi viceversa?”. (D.P.)
 

Citește și: