3879 vizualizări 11 aug 2009

Uleiurile vegetale sunt o sursă importantă de acizi graşi indispensabili organismului uman. Comparativ cu grăsimile de origine animală, uleiurile vegetale sunt o sursă bogată de vitamina E, care ajută la reducea riscului de apariţie a bolilor de ficat. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că fiecare ulei vegetal oferă organismului beneficii diferite.

Astfel, uleiul de palmier este uşor absorbit, digerat şi utilizat în procesele metabolice normale. Acesta reprezintă un suport pentru dezvoltarea sănătoasă a organismului uman, mai ales că nu conţine colesterol. În plus, uleiul de palmier este o sursă bogată în vitaminele A şi E şi conţine foarte mult beta – caroten, care ajută ochiul să se adapteze la întuneric. „Uleiul de palmier este cel mai indicat pentru prăjeli, deoarece rezistă la temperaturi de 230 de grade. Mare atenţie însă, uleiul de palmier trebuie să fie nehidrogenat, iar acest lucru se găseşte pe etichetă”, spune prof. dr. Mencinicopschi. Directorul Institutului de Cercetări Alimentare completează că un alt ulei care rezistă la fel de bine la temperaturi ridicate este cel de arahide, care din păcate nu se găseşte la noi în ţară.

„Uleiul de floarea-soarelui are un dezechilibru între omega 3 şi 6, mai exact acest tip de ulei are un exces de omega 6, lucru ce dăunează organismului. Acest ulei rezistă doar până la temperaturi de 170 de grade. După acest prag uleiul începe să se descompună, lucru care poate duce la apariţia cancerului”, spune prof. dr. Mencinicopschi.

Uleiul de soia suportă foarte greu căldura, iar specialiştii îl recomandă ca fiind ideal ca bază pentru marinate şi vinegrete. În plus, acest tip de ulei are un nivel scăzut de acizi graşi saturaţi, lucru ce duce la scăderea colesterolului din sânge.

Uleiul de nucă nu suportă căldura, iar prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi spune că odată ce acesta a început să oxideze, din cauza temperaturilor ridicate, el devine cancerigen. Datorită conţinutului ridicat şi echilibrat între omega 3 şi 6, acest tip de ulei împiedică procesul de îmbătrânire şi are rol de accelerare a tranzitului intestinal lent, atât timp cât este păstrat într-un loc răcoros şi ferit de lumină şi folosit la salate.

Uleiul de măsline cunoscut şi sub denumirea de „prietenul ficatului” este un bun drenor hepatic şi biliar. Prof. dr. Mencinicopschi atrage atenţia însă că „cel mai bun ulei de măsline este cel extravirgin, deoarece acesta nu a suferit nici un proces de rafinare chimică”. Acest tip de ulei ajută tubul digestiv şi este recomandat persoanelor care sunt bolnave de gastrită sau ulcer. În plus, uleiul de măsline ajută la diminuarea valorilor colesterolului „rău” din organism. Dintre toate uleiurile, el este cel mai bogat în vitamina E, cunoscută ca fiind vitamina anti-radicali liberi, vitamină care luptă împotriva îmbătrânirii celulare. Acest tip de ulei poate fi folosit şi la prăjit, deoarece are o rezistenţă mai mare decât uleiul de floarea-soarelui.

Specialiştii în nutriţie avertizează că uleiurile vegetale trebuie folosite o singură dată la prăjit, deoarece refolosirea lor dăunează sănătăţii, pentru că proprietăţile uleiului sunt distruse de la prima folosire, iar în loc de beneficii organismul primeşte toxine.

Citește și: