Silviu Bănilă
14667 vizualizări 4 apr 2019

Jurnalul locotenentului-general Hans Baur, unul dintre oamenii apropiaţi ai lui Hitler, oferă o incursiune fabuloasă în viaţa celor doi, scrie dailystar.co.uk.

Hitler a fost cavaler de onoare la nunta lui Baur şi i-a cumpărat acestuia o maşină nouă, cu ocazia împlinirii vârstei de 40 de ani.

Memoriile relansate ale lui Baur, denumite „Am fost pilotul lui Hitler”, includ o conversaţie emoţională între el şi Baur, desfăşurată în momentul în care Fuhrer-ul a realizat că a pierdut războiul.

Potrivit pilotului, Hitler i-ar fi zis „Astăzi îi pun capăt”, cu puţin timp înainte de a se sinucide alături de Eva Braun, în buncărul din „măruntaiele” Berlinului.

Decesul lui Hitler, în data de 30 aprilie 1945, a marcat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, iar naziştii s-au predat.

„Hitler a venit la mine şi mi-a luat mâinile în ale lui”, şi-a amintit Baur. „Baur, vreau să îmi iau la revedere de la tine”, a spus Hitler. „A venit timpul. Generalii mei m-au trădat, soldaţii mei nu mai vor să meargă mai departe şi nici eu nu mai pot merge mai departe”.

Baur, care a murit în 1993, la vârsta de 96 de ani, a spus că a încercat să-l convingă pe liderul nazist să fugă cu un avion, pe care l-ar fi pilotat el însuşi. „L-aş fi putut duce în Japonia sau Argentina sau la unul dintre şeici, care erau prieteni cu el, din cauza atitudinii sale faţă de evrei”.



Hitler i-a răspuns: „Războiul se va termina odată cu căderea Berlinului şi eu stau în picioare sau cad alături de Berlin”.

„Un bărbat trebuie să îşi asume consecinţele - şi de aceea o să-i pun capăt. Ştiu că mâine mă vor blestema milioane de oameni - asta este soarta”, a mai spus Hitler.

Mai mult, Hitler i-a zis lui Baur că se teme de soldaţii ruşi, care ar folosi gaze iritante pentru a-l scoate din buncăr.

„În orice caz, nu rămân... îmi închei azi socotelile”, a declarat Hitler.

Liderul nazist i-ar fi oferit lui Baur un tablou preţios, în schimbul celor 12 ani petrecuţi alături de el. Baur - care a fost pilot german şi în Primul Război Mondial - a încercat să scape din buncăr, dar a fost împuşcat în picior (care ulterior i-a fost amputat).



A fost închis timp de zece ani într-o închisoare sovietică, unde autorităţile l-au torturat pentru a divulga informaţii despre Hitler.

În ciuda legăturii sale strânse cu Hitler, Baur a susţinut mereu că nu a fost implicat în politica diabolică a naziştilor, deoarece era „pilot, nu politician”.

În unele imagini, acesta se află alături de lideri nazişti marcanţi, deci afirmaţiile sale privind responsabilitatea ar putea fi puse la îndoială. Prima ediţie a memoriilor lui Baur, intitulată „Am zburat alături de cel mai puternic om din lume”, au fost publicate prima oară în 1956.

Citește și: