Razvan Tupa
243 vizualizări 30 nov 2018

Documentarul "Dacii Liberi/ The Free Dacians", semnat de Monica Lăzurean-Gorgan şi Andrei Gorgan, a intrat marţi în cinematografe, iar realizatorii spun că sunt interesaţi să investigheze formele multiple pe care interesul pentru cultura străveche le ia astăzi. Realizatorii iau în seamă întrebările pe care le pun mulţi dintre cei care vorbesc despre daci, începând cu "adevărata identitate a poporului român" până la "Cine suntem, individual şi colectiv", dar nu au pretenţia că oferă un răspuns, o trecere în revistă a dezbaterilor, polemicilor şi a teoriilor, mai mult sau mai puţin fanteziste, fiind mult mai necesară. Filmul nu răspunde întrebărilor dacologilor, dacopaţilor şi nici dacofobilor, ci este o invitaţie la dialog între tabere, dar mai ales o invitaţie la introspecţie, arată producătorii.

Câteva scene pot fi văzute aici.

Regizoarea Anca Damian revine cu "Moon Hotel Kabul", un film cu Florin Piersic Jr., Ofelia Popii şi Adrian Titieni. Drama urmăreşte un jurnalist de investigaţie cinic în ale cărui reportaje se combină adevărul cu ficţiunea. "Filmul pune întrebări despre adevăr, dragoste şi preţul pe care decidem să-l plătim pentru ele....", notează realizatorii.

Drama se desfăşoară după următoarea logică.

"Spărgătorul de Nuci şi Cele Patru Tărâmuri/ The Nutcracker and the Four Realms" reia povestea clasică a cărei muzică mulţi au ajuns să o viseze. Lasse Hallström şi Joe Johnston semnează regia acestei variante care îi are în distribuţie, printre alţii, pe Keira Knightley, Morgan Freeman, Matthew Macfadyen şi Mackenzie Foy. Războiul jucăriilor cu şobolanii cu şapte capete promite să fie spectaculos din primele imagini date publicităţii pentru cea mai nouă adaptare a basmului lui E.T.A Hoffmann.

Războiul muzical sună aşa.

Groaza vine din filmul "Diavolul în carne şi oase/ The Possession of Hannah Grace". Ca orice sentiment, spaima are asociate ritmurile şi sunetele ei. Filmul este regizat de Diederik Van Rooijen, iar în rolul principal este Shay Mitchell, ca fostă poliţistă care este angajată la morgă. Până şi noul loc de muncă are cazuri pe care le consideră ciudate. Aşa că, atunci când este livrat cadavrul unei tinere ucise de familie în timpul unui ritual de exorcizare, tulburările personajului principal sunt ca peştele în apă. În alte roluri sunt Kirby Johnson, Stana Katic, Grey Damon şi Nick Thune,

Cine nu crede poate să se convingă aici.

Foto: Captură

Citește și: