35 vizualizări 21 iul 2008

Cavalerul întunecat (The Dark Knight) este cel mai proaspăt campion al box-office-ului de peste Ocean. Pelicula regizată de Christopher Nolan, în care rolul Batman i-a revenit lui Christian Bale, a adunat, în weekendul premierei, mai mult de 155 de milioane de dolari. Această sumă stabileşte un nou record în materie, detronând Spider 3, care, anul trecut, debuta în cinematografele americane cu „doar” 151,1 milioane.

Chiar dacă Bale este eroul principal al poveştii filmate, cea mai interesantă apariţie din The Dark Knight se presupune că ar fi cea a regretatului Heath Ledger, distribuit în Joker. Mare parte din hotărârea cu care fanii au asaltat sălile de proiecţie i se datorează australianului mort în februarie, la 29 de ani neîmpliniţi. S-a vorbit mult despre prestaţia lui Ledger, întruchipând un Joker demonic, care i-ar putea aduce chiar o nominalizare la Oscar post-mortem. Cum celelalte filme din seria Batman au înregistrat, în weekendul lansării, o medie a încasărilor de 47 de milioane, e de presupus că suma obţinută în 2008 - de peste 3 ori mai mare - are drept explicaţie prezenţa lui Heath în distribuţie. Şi, spun producătorii, jocul său excepţional.

Chiar dacă oamenii implicaţi în realizarea filmului susţin că Ledger a făcut un rol antologic, specialiştii nu sunt întrutotul de acord. Jonathan Ross, critic britanic triplu premiat cu BAFTA, figură importantă a media din Regatul Unit, e de părere că succesul care a lovit The Dark Knight are o explicaţie pur emoţională. „Sunt convins că, dacă omul n-ar fi murit, din păcate atât de tânăr, lumea nu s-ar fi agitat atât”. Mai mult, Ross spulberă şi mitul jocului senzaţional al lui Ledger: „E nimic, în comparaţie cu ce a făcut în Brokeback Mountain”.

În schimb, publicaţiile The Washington Post şi Time rezonează la prestaţia lui Heath, pe care o califică drept fascinantă. „Nu i-ar putea învinui nimeni pe spectatorii care se întreabă de ce nu s-a făcut întregul film despre el”, susţin jurnaliştii americani.

Monumental sau nu, jocul lui Ledger a adus publicul în cinematografe. Iar „concurenţa” a avut serios de suferit: următorul clasat în box-office-ul din Statele Unite, musicalul Mamma Mia, a strâns 27,6 milioane de dolari. Cel mai recent film cu Will Smith drept protagonist, Hancock, a reuşit să adune doar 14 milioane. (Ce-i drept, povestea eroului vagabond a fost lansată la începutul lunii, iar la vremea premierei a ocupat primul loc în topul încasărilor). Cât despre The Dark Knight, se aşteaptă ca până la sfârşitul acestei săptămâni să adune peste 200 de milioane. (D.P.)

Citește și: