Mihaela STOICA
1250 vizualizări 8 mar 2013

Ştefan Popescu, director adjunct al Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, vrea să intre în Cartea Recordurilor cu un nai gigant, de 2 metri, pe care l-a confecţionat de el împreună cu un prieten.

Instrumentul este realizat din lemn de bambus şi salcâm şi are 53 de tuburi, materialele folosite pentru confecţionarea naiului gigant fiind aduse din Franţa.

"Este confecţionat din bambus şi salcâm. Am aşteptat un an şi jumătate pentru şase tuburi care mi-au venit din străinătate întrucât bambus găsim, în România, doar la Deva, dar nu este de o calitate foarte bună. Instrumentul realizat de mine este mai mare decât cel al maestrului Gheorghe Zamfir, care are 43 de tuburi. Acesta are 53 de tuburi şi am lucrat la el trei ani, eu asta fac de-o viaţă", afirmă artistul Ştefan Popescu.

Momentan, naiul nu este acordat decât pe patru tuburi, artistul suţinând că îi trebuie două luni să-l acordeze. "Naiul care sperăm să ajungă în Cartea Recordurilor are aproape doi metri şi este făcut pe şase octave", mai spune Ştefan Popescu.

Un mare iubitor de muzică, artistul afirmă că ştie să cânte la 36 de instrumente şi pseudoinstrumente, precum lingură, nucă, solniţă şi chiar sticlă. Totodată, a creat sute de naiuri din bambus.

Citește și: