Silviu Bănilă
1654 vizualizări 2 mai 2019

Pentru Stearn şi Jan Hodge, aniversarea a 43 de ani de căsnicie nu a început tocmai bine, scrie mirror.co.uk.

Bătrânul de 68 de ani s-a lovit de nepăsarea unui agent de securitate de pe Aeroportul Internaţional din Calgary, care i-a zis că nu are voie să ia cu el bateriile pentru scaunul rulant portabil, la bordul unei aeronave operată de United Airlines.

Drept urmare, Stearn a fost nevoit să se târască pe holul hotelului, fără o mână şi un picior, la sosirea în Tulsa, Oklahoma.

„Faptul că m-am târât pe jos în faţa nevestei mele a fost cel mai umilitor lucru la care mă pot gândi”, a spus acesta pentru CBC.

„A scos la iveală gravitatea handicapului meu... Nu am mai fost acelaşi, după momentul respectiv”, a povestit omul.

Chiar dacă şi-a pierdut o mână şi un picior într-un accident de muncă, în 1984, Stearn dobândise un grad de independenţă cu ajutorul scuterului electric pentru persoane cu handicap.

Când bateriile sale de 2.000 de dolari au fost îndepărtate din scaunul rulant, înaintea călătoriei din februarie 2017, pentru a preveni un incendiu, pensionarul a rămas captiv în propriul corp.

Mai mult, un însoţitor de bord i-a sugerat să folosească un scaun clasic cu roţi, deşi are un singur braţ şi nu l-ar putea împinge cum se cuvine.

Soţia sa a fost tratată pentru cancer, deci nu îl poate împinge. Ca urmare, Stearn a petrecut în pat o mare parte din vacanţă.

Decizia agenţilor de pe aeroport survine în pofida standardelor de transport aerian internaţional, stabilite de IATA (Asociaţia Internaţională de Transport Aerian), care permit oamenilor cu handicap să călătorească cu baterii compacte pentru dispozitive medicale, în bagaje.

Stearn a spus că nimeni nu l-a ascultat, nici CATSA (Canadian Air Transport Security Authority), nici United Airlines, deşi a arătat documentele IATA, care îi permiteau să urce la bord cu acumulatorii pentru scaunul rulant.

Primise această permisiune. Cu câteva luni înainte de incidentul de mai sus, Stearn a suferit un atac de panică, după ce bateriile i-au fost confiscate pe o cursă Westjet, dar i-au fost returnate chiar înainte de decolare.

Stearn vrea să se adreseze acum Comisiei Canadiene pentru Drepturile Omului.

Într-un e-mail primit de Stearn de la United Airlines, compania încearcă să repare situaţia: „Se pare că am încălcat standardele pentru persoanele cu dizabilităţi şi vă oferim un certificat de călătorie de 800 de dolari şi scuzele pentru „inconvenient”.

„Inconvenient este atunci când plouă în vacanţă. Pentru mine, acela a fost un moment care ne-a schimbat viaţa, mie şi soţiei mele”, a spus Hodge.

foto: captură youtube.com

Citește și: