Mădălina CHIŢU
1375 vizualizări 14 ian 2015

Tripleţii identici care se nasc fără să fie rezultatul unei proceduri de fertilizări in vitro sunt extrem de rari. Statisticile arată că astfel de cazuri apar unul la un milion de naşteri, notează Medical Daily.com. O astfel de minune s-a întâmplat zilele trecute într-un spital din oraşul Miles, Montreal.

Cade, Ian şi Milo s-au născut la 32 de săptămâni. Sunt trei băieţi perfect sănătoşi aduşi pe lume de Jody Kinsey, o americancă din Miles City, Montana, în vârstă de 30 de ani.

Foto: Facebook

Se crede că perechile de gemeni apar în rândul familiilor care au mai avut astfel de cazuri. ”Tatăl meu provine dintr-o astfel de familie. Am avut sentimentul că la un moment dat mi se va întâmpla şi mie una ca asta”, a declarat Jase Kinsey, tatăl celor trei tripleţi identici. Dar nu tatăl este cel ”responsabil” pentru că a devenit tată de tripleţi identici, caz ce este întâlnit extrem de rar.

Există un singur factor genetic care ar putea explica "fenomenul" gemenilor sau al tripleţilor. Este vorba de hiperovulaţie. Atunci când o femeie elimină mai multe ovule în timpul ovulaţiei şansa ca această să devină mamă de gemeni sau de tripleţi este destul de crescută, în cazul în care ovulele sunt fecundate de spermatozoizi.

Şansa ca o femeie să devină mamă de gemeni sau de tripleţi apare şi atunci când un singur ovul este fecundat de doi sau trei spermatozoizi – în acest caz ovulul se divizează în două sau în trei, în funcţie de câţi spermatozoizi l-au fecundat.
Având în vedere aceste aspecte, şansele ca într-o familie cu gemeni să apară o nouă pereche de gemeni se transmit doar pe parte maternă.

”Ca să ai o pacientă care să fie mamă de tripleţi identici fără ca în familia ei să fi existat măcar un caz de sarcină gemelară este întradevăr un lucru extrem de rar. Atunci când vezi o femei care este însărcinată cu tripleţi tragi aer adânc în piept şi începi să realizezi complicaţiile care pot apărea. Dar atunci când totul se termină cu bine, ai parte de o experienţă cu adevărat uimitoare”, a declarat dr. Dana Damron, de la Billings Clinic, spitalul unde s-au născut tripleţii identici.

Citește și: