573 vizualizări 25 aug 2011

Un diamant galben foarte rar, de 32,7 carate, va fi scos la licitaţie la New York, pe 18 octombrie, unde ar putea fi vândut cu cel puţin 8 milioane de dolari, au anunţat, miercuri, reprezentanţii casei Christie's, informează Reuters.

The Gemological Institute of America (GIA), ce identifică, evaluează şi clasifică diamantele importante, a anunţat că acest diamant este cel mai rar din clasa din care face parte.

Diamantele galbene capătă această culoare de la azotul care înlocuieşte atomii de carbon în structura internă a nestematei. Cu cât aceasta absoarbe mai mult azot, cu atât culoarea sa devine mai închisă.

GIA a clasificat acest diamant în formă de pară în clasa cu cel mai înalt grad de intensitate a culorii ("Fancy Vivid"). Reprezentanţii casei de licitaţii Christie's sunt de părere că această nestemată are toate şansele de a doborî vechiul record de preţ pentru un carat - 203.000 de dolari/ carat - stabilit de un diamant galben - când diamantul Golden Drop de 18,49 carate s-a vândut la Londra, în anul 1990.

Cererea mare şi raritatea acestor nestemate au condus la creşterea preţurilor. Diamantul galben va fi scos la licitaţie de casa Christie's, la New York, pe 18 octombrie. Înainte de această licitaţie, el va fi expus mai întâi la Londra, Geneva şi Hong Kong.

În luna decembrie, casa Christie's va scoate la licitaţie bijuteriile actriţei Elizabeth Taylor, despre care specialiştii afirmă că valorează peste 100 de milioane de dolari. (Florin Bădescu, florin.badescu@mediafax.ro)

Citește și: