Enache Iuliana Daniela
3765 vizualizări 30 dec 2011

Fostul premier britanic Margaret Thatcher s-a dovedit foarte economă atunci când s-a mutat la Downing Street în 1971, folosindu-şi lucrurile personale pentru amenajarea reşedinţei guvernamentale, potrivit unor documente de arhivă publicate vineri şi citate de AFP.

În momentul în care s-a mutat la Downing Street în 1979, valoarea totală a lucrărilor de renovare a fost evaluată la 1.836 de lire sterline. Această sumă includea, între altele, 19 lire sterline pentru o masă de călcat, 464 de lire sterline pentru înlocuirea lenjeriilor şi pernelor şi 209 lire sterline pentru veselă.

Această sumă este "incredibil de crezut" , a apreciat un asistent al premierului într-o notă. "Absolut", i-a răspuns Thatcher. "Pot să îmi folosesc lucrurile personale şi propria veselă. Voi plăti pentru masa de călcat şi alte lucruri. Avem suficiente lenjerii pentru o singură cameră pe care o folosim", a adăugat ea în această notă semantă cu iniţialele MT.

Pe de altă parte, potrivit aceloraşi documentede arhivă, anturajul "Doamnei de Fier" a supravegheat, în timpul unui dejun franco-britanic din 1981, ca premierul să stea "cât mai departe posibil" de un ministru francez comunist.

Acest dejun de lucru, la care au participat în principal preşedintele francez François Mitterrand, ministrul transporturilor, comunistul Charles Fiterman, şi Thatcher, a fost organizat la Downing Street în septembrie 1981, la câteva luni de la intrarea comuniştilor în Guvernul francez.

"Problema subiectelor sensibile nu este imposibil de depăşit", potrivit unei note interne britanice din 3 septembrie 1981. "Am putea de exemplu să îl aşezăm pe Domnul Fiterman cât mai departe posibil de premierul (britanic) şi de preşedintele Mitterrand".

Această propunere de aşezare la masă a fost respectată deşi Fiterman era cel mai important membru al delegaţiei ce îl însoţea pe Mitterand şi în timp ce urma să fie dezbătut proiectul privind tunelul pe sub Canalul Mânecii.

Citește și: