Silviu Bănilă
2090 vizualizări 15 mai 2019

Potrivit unei investigaţii CNN, Yusuf Abdi Ali, un şofer Uber din Virginia, încă din noiembrie 2017, este un fost comandant al armatei somaleze, acuzat că a ucis 100 de bărbaţi, în timpul dictaturii lui Siad Barre.

Martori din zona de conflict somaleză au declarat pentru reporterii din Canada în 1992 că Ali a comis atrocităţi în timpul războiului civil din anii 1980, transmite businessinsider.com.

„Doi bărbaţi au fost prinşi şi legaţi de un copac. Au turnat ulei pe ei şi le-au dat foc de vii. Am văzut cu ochii mei. Am tăiat ce a mai rămas din ei”, a povestit un somalez.

„L-a prins pe fratele meu. L-a legat de un vehicul militar şi l-a tras după el. A fost rupt în bucăţi. Aşa a murit”, a declarat un alt bărbat.

După documentarul canadienilor de la CBC, Ali a fost deportat din Canada şi a ajuns în SUA. Potrivit CNN, acesta a lucrat ca paznic până în 2017, când CNN l-a găsit şi i-a pus în faţă acuzaţiile. Ulterior, Ali a fost concediat.

Reporterii sub acoperire de la CNN au comandat o cursă Uber condusă de Ali, în mai 2019 - şi l-au înregistrat în secret. Ali conducea un Nissan Altima, având un cont Uber Pro Diamond, cu un rating de 4,89 din 5 stele.

Marţi, CNN a relatat cum Ali a condus pentru Uber timp de 18 luni, dar şi pentru Lyft.

În filmarea cu camera ascunsă, Ali le zice reporterilor CNN că Uber „îţi verifică cazierul şi atât. Dacă aplici seara, în două zile ai putea primi confirmarea, pentru tot”.

În iulie 2018, Uber a declarat că îşi verifică mereu şoferii. În urmă cu trei ani, CNN a mai descoperit că Uber şi Lyft au acceptat ca şoferi criminali aflaţi în eliberare condiţionată şi „un bărbat condamnat pentru agresiune sexuală asupra unui pasager”.

Citește și: