Florin Jinga
5942 vizualizări 15 aug 2019

Hainele făcute de Kate Rose au imprimate o colecţie de plăcuţe de înmatriculare dispuse într-o ordine care redă pasaje din cel de-al patrulea amendament din Constituţia Statelor UNite, care îi protejează pe cetăţeni de supravegherea abuzivă a guvernului, relatează The Guardian.

Camerele radarelor şi cele de supraveghere a traficului sunt puse în dificultate, deoarece nu pot face diferenţa între plăcuţele reale ale autoturismului şi cele imprimate pe haine. Astfel, în sistemul poliţiştilor sunt înregistrate mai multe numere, ceea ce înseamnă că oamenii legii trebuie să le verifice pe fiecare în parte înainte să poată da amendă.

Vestimentaţia lui Kate are ca scop să îngreuneze treaba autorităţilor şi să descurajeze dezvoltarea sistemelor de supraveghere a cetăţenilor.

Hackeriţa a dezvăluit că ideea i-a venit în urma unei discuţii cu un prieten.

„Îmi spunea că aparatele care detectează numerele de înmatriculare nu sunt foarte performante. Acestea detectează garduri şi alte lucruri de genul acesta. M-am gândit că dacă sunt păcălite de un gard, atunci aş putea să reuşesc şi eu”, a explicat aceasta.

Colecţia vestimentară inedită a fost prezentată la o conferinţă cibernetică la care au participat mai mulţi cercetători care au venit cu invenţii capabile să păcălească sistemele de supraveghere.

Citește și: