28 vizualizări 26 oct 2009

Povestea cuplului care locuieşte într-o casă bântuită a avut doar în weekendul trecut încasări de 22 de milioane de dolari, în Statele Unite şi Canada, potrivit Internet Movie Data Base (IMDB). Totalul, înregistrat la cinci săptămâni după lansare, este de 64 de milioane, ceea ce a asigurat filmului statutul de fenomen al sezonului.

"Paranormal Activity" ajunge astfel pe urmele unui alt horror care a făcut istorie: "The Blair Witch Project". Produs în 1999 cu un buget redus, celebrul film a avut un parcurs excepţional, adunând încasări de peste 240,5 milioane de dolari în întreaga lume. Raportate la cele 22.000 de dolari, cât au însumat costurile de producţie, încasările au făcut din "The Blair Witch Project" cel mai profitabil film din toate timpurile, asigurându-i un loc în Guinness Book.

Povestea "Paranormal Activity" e de o simplitate sinonimă cu banalul - doi tineri americani, înfricoşaţi de zgomotele nocturne din casa cumpărată într-o suburbie californiană, montează o cameră video, pentru a surprinde o eventuală activitate paranormală. Cu toate astea, mulţi dintre cei care au văzut deja pelicula au decretat că e foarte eficient la dat fiori pe şira spinării. Cei care dorm cu lumina aprinsă ar trebui să uite că există un astfel de film.

Deşi filmul a fost turnat în 2006 (filmările au durat doar o săptămână), a fost nevoie de trei ani pentru a fi lansat în cinematografe. Pelicula a fost cumpărată într-o primă fază de Steven Spielberg, prin societatea sa Dreamworks. După ce a stat un timp pe rafturile companiei, a ajuns la studiourile Paramount, după "divorţul" dintre studioul hollywoodian şi faimosul cineast. Chiar şi aşa, logoul companiei nu este prezent pe generic, un alt aspect care face din "Paranormal Activity" un caz special. Promovarea s-a datorat mai ales marketingului pe internet şi unei frenetice popularizări "din vorbă-n vorbă", aşa că nu era cazul ca vreun colos din lumea filmului să primească laurii la acest capitol. Oficialii Paramount au condiţionat lansarea la nivel naţional de atingerea unui prag de 1 milion de solicitări. Milionul s-a adunat în numai patru zile, aşa că următorul pas a fost evident.

Podiumul box office-ului american este completat, în prezent, de un alt horror - "Saw VI", regizat de Kevin Greutert -, care a strâns 14,8 milioane de dolari, şi de "Where the Wild Things Are", film bazat pe o carte pentru copii, care a înregistrat încasări de 14,4 milioane de dolari. Această din urmă producţie va putea fi urmărită pe marile ecrane din România începând cu 27 noiembrie. Pentru a vedea "Paranormal Activity" în cinematografele de la noi, publicul mai are de aşteptat până anul viitor.

INFO PLUS:

Finalul, schimbat la propunerea lui Spielberg

Finalul original al peliculei "Paranormal Activity" a fost schimbat la sugestia unui alt regizor şi producător. Cum respectivul se numeşte Steven Spielberg, un începător precum Oren Peli nu avea cum să nu ţină cont de sfatul ilustrului coleg de breaslă. (Astfel se infirmă legenda conform căreia Spielberg a fost într-atât de speriat de film, încât s-a oprit la jumătatea vizionării.)

Citește și: