Ana Obretin
319 vizualizări 16 nov 2019

Inelul din aur de 18 carate, pe care scriitorul i l-a făcut cadou unui prieten în 1876, făcea parte din colecţia Magdalen, unul dintre cele mai prestigioase colegii ale Universităţii din Oxford, unde a studiat Oscar Wilde.

Inelul a fost sustras în timpul unui jaf care a avut loc în 2002. La acea epocă, inelul fusese evaluat la peste 40.000 de euro şi au existat temeri că acesta va fi topit.

Inelul a fost descoperit de un expert de artă olandez, Arthur Brand, supranumit "Indiana Jones al lumii artelor", după mai multe anchete de succes.

Eamonn Andrews, care a lucrat va îngrijitor la Colegiul Magdalen, a furat în 2002 inelul şi două medalii din colecţii diferite. După arestare, hoţul a mărturisit că a vândut bijuteria unui comerciant de fier vechi, pentru 175 de euro.

Ancheta desfăşurată de Arthur Brand a permis însă redescoperirea inelului, care va reintra în colecţia colegiului după o mică ceremonie ce va avea loc pe 4 decembrie.

Oscar Wilde (1854 - 1900), romancier, dramaturg, poet, este poate cel mai cunoscut pentru romanul "Portretul lui Dorian Gray" (1890).

Expertul olandez Arthur Brand a devenit celebru la nivel internaţional în 2015, după ce a descoperit în Germania doi cai din bronz care decorau intrarea în Cancelaria lui Adolf Hitler şi care au dispărut după căderea zidului Berlinului, în 1989. Caii au fost realizaţi de Josef Thorak, unul dintre sculptorii oficiali ai celui de-Al Treilea Reich.

Expertul a mai anunţat anul acesta că a descoperit un tablou de Pablo Picasso furat în urmă cu două decenii, estimat la 25 de milioane de euro şi care a servit mulţi ani drept garanţie în afaceri cu arme şi droguri.

 

Citește și: