Florin Badescu - Mediafax
701 vizualizări 1 sep 2015

Celebrul transatlantic de lux s-a scufundat în Oceanul Atlantic pe 15 aprilie 1912, după ce s-a ciocnit de un aisberg, în timpul călătoriei sale inaugurale, de la Southampton (Marea Britanie) la New York (Statele Unite).

Marţi, 1 septembrie, se împlinesc exact 30 de ani de la descoperirea epavei Titanicului pe fundul Oceanului Atlantic de o echipă de exploratori şi oameni de ştiinţă.

Meniul va fi pus în vânzare pe 30 septembrie la o licitaţie organizată de Invaluable, o casă specializată în licitaţii online, alături de o scrisoare a unui supravieţuitor de pe Titanic şi de un tichet utilizat de un client la băile turceşti de pe transatlantic şi care voia să se cântărească.

David Lowenherz, patronul Lion Heart Autographs, comerciantul de manuscrise rare aflat la originea licitaţiei, spune că în lume mai există doar alte două sau trei meniuri folosite în timpul ultimului prânz oficial servit pe Titanic. El consideră că acel meniu ar putea fi vândut cu o sumă cuprinsă între 50.000 de dolari şi 70.000 de dolari.

Artefactele ce vor fi puse în vânzare sunt asociate cu pasageri de pe Titanic care au fost salvaţi din acel naufragiu şi s-au aflat la bordul "Lifeboat No. 1" ("Barca de salvare Nr. 1").

Supranumită "Barca banilor", Lifeboat No.1 a devenit un subiect controversat în presa internaţională, prin prisma acuzaţiilor aduse pasagerilor bogaţi, care ar fi mituit membri ai echipajului, cerându-le să vâslească şi să se îndepărteze cât mai repede de nava care se scufunda, înainte ca barca de salvare să se umple. Aproximativ 1.500 de persoane au murit în acea catastrofă, iar cele mai multe pierderi de vieţi omeneşti s-au înregistraţi în rândul pasagerilor de la clasa a III-a.

Meniul a fost salvat de un pasager de la clasa I, Abraham Lincoln Salomon, şi este semnat pe verso de Isaac Gerald Frauenthal, un pasager originar din New York, care luase prânzul cu Salomon în acea zi.

Având aplicate pe el o ştampilă oficială cu data de 14 aprilie 1912 şi logoul companiei White Star Line, meniul include friptură de vită, piure, cartofi prăjiţi, cartofi copţi, preparate din peşte, şuncă, bezea de mere în aluat franţuzesc şi opt sortimente de brânzeturi.

Transatlanticul Titanic s-a scufundat în timpul călătoriei sale inaugurale, în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, după ce s-a ciocnit de un aisberg în nordul oceanului Atlantic. Proprietate a companiei White Star Line, Titanicul era cel mai mare pachebot din epoca sa. Construit în şantierele navale din Belfast, Titanicul s-a scufundat în decurs de trei ore, făcând circa 1.500 de victime, dintre cei aproximativ 2.200 de pasageri. Epava sa se află pe fundul oceanului, la o adâncime de 3.800 de metri.

Citește și: